Rome, 7 december 2022 - Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Vanochtend bij de algemene audiëntie sprak Franciscus in een groet tot de Poolse pelgrims over Aktion Reinhard. 

“Afgelopen maandag heeft het Centrum voor Katholiek-Joodse Betrekkingen van de Katholieke Universiteit van Lublin de verjaardag van Operatie Reinhardt herdacht. Het resulteerde in de uitroeiing van bijna twee miljoen slachtoffers, voornamelijk van Joodse afkomst, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Moge de herinnering aan deze afschuwelijke gebeurtenis ons allen inspireren tot resoluties en acties voor vrede. En de geschiedenis herhaalt zich, kijk maar naar wat er nu in Oekraïne gebeurt. Laten we bidden voor vrede. Ik zegen u hier aanwezig en uw landgenoten van harte”, aldus de paus.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk uit in toenemende mate kritiek op Rusland voor de inval in Oekraïne, wat protest uit Moskou oplevert. Vorige maand vergeleek hij het leed in Oekraïne met de “verschrikkelijke genocide” in de jaren dertig, toen Sovjetleider Jozef Stalin in Oekraïne opzettelijk een hongersnood veroorzaakte. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

De paus heeft heeft sinds het uitbreken van de oorlog eind februari meermaals bemiddeling van het Vaticaan aangeboden. Daar is tot heden geen gebruik van gemaakt.