Quebec City, 28 juli 2022 - Paus Franciscus heeft gisteren in de koninklijke residentie Citadelle of Quebec opnieuw zijn spijt betuigd over het kwaad dat katholieken de inheemse Canadezen hebben aangedaan. Ook waarschuwde hij tegen ideologische kolonisatie.
“Ik spreek mijn diepe schaamte en verdriet uit, en samen met de bisschoppen van dit land hernieuw ik mijn verzoek om vergeving voor het onrecht dat zoveel christenen de inheemse volken hebben aangedaan”, zei de pontifex in zijn toespraak tot de civiele autoriteiten en afgevaardigden van de diverse inheemse volken in Canada.
Franciscus veroordeelde het “betreurenswaardige systeem” van de Indian Residential Schools dat “vele kinderen van hun families scheidde”.
De Heilige Vader was te gast in de Citadelle of Quebec, een van de twee residenties van zowel de Canadese monarch als de gouverneur-generaal van Canada. De huidige gouverneur-generaal is Mary Simon, die tot het volk van de Inuit behoort. In haar toespraak had ze het over de pijn en het verdriet dat zoveel inheemse kinderen en hun ouders is aangedaan.
“Het christelijk geloof heeft een essentiële rol gespeeld bij het vormgeven van de hoogste idealen van Canada, gekenmerkt door het verlangen om een beter land op te bouwen voor al zijn inwoners”, zei de paus. “Tegelijkertijd is het noodzakelijk om, door onze fouten toe te geven, samen te werken om een doel te bereiken waarvan ik weet dat u het allen deelt: het bevorderen van de legitieme rechten van de inheemse bevolkingen en het bevorderen van processen van genezing en verzoening tussen hen en de niet-inheemse bevolking van het land.”
De paus waarschuwde tegen alle vormen van hedendaagse kolonisatie, in het bijzonder “ideologische kolonisatie”, die volgens hem vandaag de dag in praktijk wordt gebracht. “In het verleden negeerde de kolonialistische mentaliteit het concrete leven van mensen en legde bepaalde vooraf bepaalde culturele modellen op, maar ook vandaag de dag zijn er allerlei vormen van ideologische kolonisatie die botsen met de realiteit van het leven, die de natuurlijke gehechtheid van mensen aan hun waarden verstikken en die proberen hun tradities, geschiedenis en religieuze banden te ontwortelen.”
De paus koppelde ideologische kolonisatie aan wat hij “cancel-cultuur” noemde. “Deze mentaliteit, die aanmatigend denkt dat de donkere bladzijden van de geschiedenis achter zich gelaten zijn, staat open voor de cancel-cultuur die het verleden louter zou beoordelen op basis van bepaalde hedendaagse categorieën. Het resultaat is een culturele mode die alles nivelleert, alles gelijk maakt, onverdraagzaam blijkt ten opzichte van verschillen, en zich concentreert op het huidige moment, op de behoeften en rechten van individuen, terwijl vaak de plichten ten opzichte van de zwakste en kwetsbaarste van onze broeders en zusters worden verwaarloosd.”
Vandaag bezoekt de paus het Nationale Heiligdom van Sint-Anne de Beaupré, waar hij de mis zal opdragen. Daarna keert hij terug naar Quebec City om voor te gaan in een versper in de kathedraal van Notre Dame de Québec.