Rome, 8 december 2024 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak de gelovigen onder meer gevraagd te bidden voor de gevangenis in Amerikaanse detentiecentra die wachten op de voltrekking van hun doodstraf.
“Vandaag komt het in mijn hart op om jullie allemaal te vragen om te bidden voor de gevangenen die in de dodengang zitten in de Verenigde Staten. Ik geloof dat het er 13 of 15 zijn”, zei de Heilige Vader vandaag tot de menigte op het Sint-Pietersplein.
“Laten we bidden dat hun vonnis wordt omgezet, veranderd. Laten we aan deze broeders en zusters van ons denken en de Heer om genade vragen om hen van de dood te redden”, aldus de paus.
In de VS is de doodstraf een wettelijke straf in 27 staten, in het hele land op federaal niveau en in Amerikaans Samoa. Het is ook een wettelijke straf voor sommige militaire overtredingen. De doodstraf is afgeschaft in 23 staten en in de federale hoofdstad Washington, D.C. Executies vinden meestal plaats in geval van de ergste misdaden, zoals moord met verzwarende omstandigheden. Hoewel de doodstraf een wettelijke straf is in 27 staten, hebben 20 daarvan de bevoegdheid om doodvonnissen uit te voeren. Voor de andere 7 staten, evenals voor de federale overheid en het leger, geldt een moratorium.
Het afgelopen jaar werden er in de VS 23 gedetineerden geëxecuteerd; vorig jaar waren dat er 24. Het hoogste aantal geëxecuteerden in de VS in de afgelopen vijftig jaar was in 1999, toen er 98 personen ter dood werden gebracht.
Leer van de Kerk
In 2018 keurde paus Franciscus de wijziging van een tekst uit de Catechismus van de Katholieke Kerk goed. Het betrof nummer 2266, waarin gezegd werd dat in geval van “uiterst zware misdaden, de doodstraf niet uitgesloten” wordt.
In de nieuwe versie van nummer 2267 staat echter: “Het gebruik van de doodstraf door het legitieme gezag, na een eerlijk proces, werd lang beschouwd als een passend antwoord op de ernst van bepaalde misdaden en een aanvaardbaar, zij het extreem, middel om het algemeen welzijn te beschermen. Tegenwoordig groeit echter het besef dat de waardigheid van de persoon niet verloren gaat, zelfs niet na het plegen van zeer ernstige misdaden. Bovendien is er een nieuw begrip ontstaan van het belang van strafrechtelijke sancties die door de staat worden opgelegd. Ten slotte zijn er effectievere detentiesystemen ontwikkeld, die de burgers de nodige bescherming bieden, maar tegelijkertijd de schuldigen niet definitief van de mogelijkheid tot verlossing beroven. Bijgevolg leert de Kerk, in het licht van het Evangelie, dat de doodstraf ontoelaatbaar is omdat ze een aanval is op de onschendbaarheid en waardigheid van de persoon, en ze werkt vastberaden aan de wereldwijde afschaffing ervan.”