Duizenden pelgrims hebben vandaag in Vaticaanstad deelgenomen aan de viering van Palmzondag waarin paus Franciscus voorging. Deze zondag, die de Goede Week opent, is tevens de diocesane Wereldjongerendag. Vandaar dat er een grote groep jongeren van het bisdom Rome aan de viering deelnam. De bisschop van Rome preekte tijdens de hoogmis tegen het triomfalisme: hoewel Jezus als een koning in Jeruzalem werd onthaald, koos hij niet voor de aardse glorie maar voor de weg van de uiterste zelfgave. 

De plechtigheid op het Sint-Pietersplein begon traditiegetrouw bij de duizenden jaren oude Egyptische obelisk. Vanaf dat markante punt begon een processie waarbij de gelovigen onder Hosanna-gezang palm- en olijftakken droegen. 

Na de lezing van de Lucaspassie door drie diakens hield paus Franciscus zijn homilie waarin hij de intocht van op een ezelveulen gezeten Jezus in Jeruzalem duidde. 

Volgens de bisschop van Rome probeerde de duivel Jezus, die als de Messias werd ingehaald, te verleiden om de politieke macht te grijpen. “Want bij deze gebeurtenis had de boosaardige, de prins der wereld, nog een kaart in zijn mouw die hij kon uitspelen: de kaart van het triomfalisme. Maar de Heer antwoordde daarop door aan zijn weg vast te houden, de weg van de nederigheid.”

“Jezus laat ons zien hoe we moeilijke momenten en de meest verraderlijke verleidingen moeten trotseren door in ons hart een vrede te bewaren die geen onthechting of bovenmenselijke onbewogenheid is, maar een zelfverzekerde overgave aan de Vader en zijn reddende wil, die leven en barmhartigheid schenkt”, preekte de pontifex tot de menigte op het Sint-Pietersplein. 

Triomfalisme is volgens de paus het misplaatste behagen in eigen roem en glorie, door de weg van de minste weerstand te kiezen en valse compromissen te sluiten. “Het wordt gevoed door gebaren en woorden die niet gesmeed zijn in de smeltkroes van het kruis. Jezus heeft het triomfalisme vernietigd door zijn Passie.”

Paus Franciscus, die zes jaar geleden aantrad, acht het zijn opdracht het triomfalisme binnen de katholieke kerk te bestrijden, waar het de vorm aanneemt van klerikalisme, carrièrisme en autoreferentaliteit (de gewoonte om steeds naar zichzelf te verwijzen in plaats van erop uittrekken naar anderen). 

“Een subtiele vorm van triomfalisme is spirituele mondaniteit, het grootste gevaar en de meest verraderlijke verleiding die de Kerk bedreigt”, zei Franciscus in zijn Palmpasenpreek, die daarbij de Franse jezuïet en theoloog kardinaal Henri De Lubac (1896-1991) citeerde. 

Jezus leert ons volgens de paus dat de “ware triomf gelegen is in het ruimte maken voor God, wat inhoudt dat je jezelf geestelijk moet ontkleden, dat je jezelf moet leegmaken”. “Met het kruis kun je niet onderhandelen: je omarmt het of je verwerpt het”, aldus Franciscus.