Pope Francis speaks from the window of the apostolic palace during the weekly Angelus prayer on August 14, 2022 in The Vatican.  Filippo MONTEFORTE / AFP

Vaticaanstad, 14 augustus 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak gewezen op de ellende van een groot aantal mensen in de Hoorn van Afrika ten gevolge van droogte.

“Ik zou de aandacht willen vestigen op de ernstige humanitaire crisis die Somalië en delen van de buurlanden treft. De bevolking van deze regio, die reeds in zeer hachelijke omstandigheden leefde, is nu door de droogte in levensgevaar”, zei de Heilige Vader tegen de menigte op het Sint-Pietersplein. 

“Ik hoop dat de internationale solidariteit een doeltreffend antwoord kan bieden op deze noodsituatie. Helaas leidt oorlog de aandacht en de middelen af, maar dit zijn de doelstellingen die de grootste inzet vereisen: de strijd tegen honger, gezondheid, onderwijs”, aldus Franciscus.

Het heeft dit jaar voor het vierde regenseizoen op rij niet genoeg geregend in Somalië, waardoor de oogsten mislukt zijn. Bovendien stegen de voedselprijzen drastisch. Volgens de FAO hebben ongeveer 7,1 miljoen mensen, zo'n 45 procent van de Somalische bevolking, problemen om voldoende voedsel te vergaren.

De extreme droogte houdt volgens de VN verband met de klimaatverandering. De temperaturen in Somalië zullen naar verwachting tegen 2080 met 3,54 graden zijn gestegen, wat het land in de zomer praktisch onbewoonbaar maakt. 

De oorlog in Oekraïne vormt eveneens een een belangrijke oorzaak voor de crisis in Somalië. De helft van alle Somalische import van tarwe kwam vóór de oorlog uit Oekraïne.