Rome, 11 februari 2024 - Paus Franciscus heeft de gelovigen er vandaag in zijn angelustoespraak aan herinnerd dat het Wereldziekendag is.

“Het eerste wat we nodig hebben als we ziek zijn is de nabijheid van dierbaren, van gezondheidswerkers en, in ons hart, de nabijheid van God”, zei de Heilige Vader tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

Encyclopedie:  Wereldziekendag

“We zijn allemaal geroepen om mensen die lijden nabij te zijn, om zieken te bezoeken, zoals Jezus ons leert in het evangelie. Daarom wil ik vandaag mijn nabijheid en die van de hele Kerk uitdrukken aan allen die ziek of zwak zijn. Laten we Gods stijl niet vergeten: nabijheid, medeleven en tederheid”, vervolgde de Romeinse pontifex

“Maar op deze dag, broeders en zusters, kunnen we niet zwijgen over het feit dat er vandaag de dag zoveel mensen zijn die het recht op zorg, en daarmee het recht op leven, wordt ontzegd! Ik denk aan hen die in extreme armoede leven, maar ik denk ook aan de oorlogsgebieden: daar worden elke dag fundamentele mensenrechten geschonden! Het is ondraaglijk. Laten we bidden voor het gekwelde Oekraïne, voor Palestina en Israël, laten we bidden voor Myanmar en voor alle door oorlog verscheurde volkeren.”

Vanochtend verklaarde de paus de Argentijnse vrouw María Antonia de Paz y Figueroa (1730-1799) heilig. Dat deed de Argentijnse jezuïet op de Stoel van Petrus in aanwezigheid van vele van zijn landgenoten, onder wie president Javier Milei.