People attend the funeral service of the combat medic Maria-Khrystyna Dvoinik, 32, at Saint Michael's Golden-domes Orthodox cathedral in Kyiv on November 15, 2024, amid Russian invasion in Ukraine. Sergei SUPINSKY / AFP

Rome, 19 november 2024Paus Franciscus heeft de bevolking van Oekraïne in een brief verzekerd van zijn solidariteit. Hij wil alle Oekraïense burgers omhelzen, waar ze zich ook bevinden.

De Heilige Vader schreef de brief aan aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, de apostolisch nuntius in Kyiv, bij gelegenheid van de duizendste dag van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Franciscus zegt erop te vertrouwen dat God het laatste woord zal spreken over deze “onmetelijke tragedie”.

Bekering

Menselijke woorden kunnen “het leven niet beschermen tegen het dagelijks bombarderen, de rouwenden niet troosten, de gewonden niet genezen, de kinderen niet terugbrengen, de gevangenen niet bevrijden, de barre gevolgen van de winter niet verzachten of de gerechtigheid en vrede niet herstellen”, gaf de paus toe.

Hij zegt de weten dat elke dag om 9 uur 's ochtends in heel Oekraïne een minuut stilte in acht werd genomen om de slachtoffers van de oorlog te herdenken, evenals de soldaten die als krijgsgevangenen werden vastgehouden, vaak onder “betreurenswaardige omstandigheden”.

Franciscus’ boodschap is ook een oproep aan God, “de enige bron van leven, hoop en wijsheid, zodat Hij harten kan bekeren en hen in staat stelt om wegen van dialoog, verzoening en harmonie te bewandelen”.

Doden

Volgens cijfers van de VN zijn er tot nu toe 12.000 burgers gedood, hoewel dit aantal de afgelopen maanden is gestegen. Aan beide zijden van het front zouden naar schatting een miljoen militairen gestorven of gewond geraakt. In Oekraïne zijn huizen, scholen, ziekenhuizen en infrastructuur verwoest door de steeds intensievere aanvallen.

Voor de bevolking in de gebieden dicht bij het front en de 3,6 miljoen ontheemden dreigt de strengste winter sinds het begin van de oorlog. Momenteel zijn naar schatting 14 miljoen van de 30 miljoen mensen die momenteel in Oekraïne wonen afhankelijk van humanitaire hulp.

Langeafstandsraketten

Het Russische ministerie van Defensie zei vandaag dat Oekraïne voor het eerst Amerikaanse langeafstandsraketten heeft gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen, meldt staatspersbureau RIA. Volgens Amerikaanse media gaven de Verenigde Staten dit weekend toestemming voor het gebruik daarvan.

De Russische luchtafweer heeft volgens het ministerie vijf van de zes raketten uit de lucht geschoten. Brokstukken zouden zijn neergekomen op het terrein van een militaire faciliteit in de regio Brjansk.

De Oekraïense nieuwssite RBC-Ukraine meldt ook op basis van een bron binnen de Oekraïense krijgsmacht dat de bewuste ATACMS-raketten afgelopen nacht zijn gebruikt op de militaire faciliteit in Brjansk. Het doelwit zou succesvol zijn geraakt. Het terrein ligt bij de stad Karatsjev, op ongeveer 130 kilometer van de Oekraïense grens. De ATACMS kunnen zeker 300 kilometer ver schieten.

Het Kremlin zei gisteren dat de Amerikanen “olie op het vuur” gooien door Oekraïne toe te staan de raketten te gebruiken op Russisch grondgebied. President Vladimir Poetin ziet dit als directe betrokkenheid van de VS bij de oorlog, maar dat zei hij ook al na eerdere Amerikaanse wapenleveringen aan Oekraïne.

De regering in Kyiv zegt dat hun land vrijwel elke dag wordt beschoten vanaf Russisch grondgebied. Het zou daarom nodig zijn voor de verdediging van het land om de wapens ook over de grens in te kunnen zetten. Amerikaanse media schreven dat de beslissing van de Amerikaanse president Joe Biden vooral was ingegeven doordat er door Rusland nu ook Noord-Koreaanse militairen aan het front zijn ingezet.