Utrecht, 8 februari 2023 - Nederland moet “per direct steun hervatten” aan de Witte Helmen, een hulporganisatie actief in Noord-Syrië. Daartoe roept de Nederlandse vredesorganisatie PAX op. Zij wil “onmiddellijke en onvoorwaardelijke toegang voor hulp” aan de regio. Volgens de organisatie telt ieder uur na de bevingen in Turkije en Syrië en kunnen er nu nog mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. PAX pleit ook voor de totstandkoming van een luchtbrug om goederen en mensen te sturen die kunnen helpen.

Tot op heden werd hulp gecoördineerd vanuit de door de bevingen zwaar getroffen Turkse steden Gaziantep en Antakya, die vlak bij het epicentrum liggen, schrijft PAX. “Die communicatielijnen, infrastructuur en organisaties functioneren niet meer. Daarom is directe hulp aan en samenwerking met lokale organisaties als de Witte Helmen noodzakelijk.”

Nederland zette eerder de financiële hulp aan de Witte Helmen stop. “Nu blijkt des te meer dat deze organisatie westerse steun hard nodig heeft, omdat zij toegang heeft tot de getroffen gebieden, zij het met zeer beperkte middelen en mankracht.”

PAX, een fusie van de katholieke Pax Christi en de protestantse IKV, werkt al jaren samen met andere lokale hulporganisaties in Syrië. De organisatie benadrukt dat de natuurramp een verheviging is van het lot van veel inwoners van Syrië. “Al 12 jaar leven zij onder erbarmelijke omstandigheden in een land dat geteisterd is door een gruwelijke oorlog. Alleen al in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië leven 4 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft ontheemd is, verdreven uit regime-gebieden. Zij leven in tenten en slechte behuizing, hebben nauwelijks toegang tot voedsel, water en hygiëne.”

Russian rescue workers retrieve a body from the rubble of a collapsed building in the regime-controlled town of Jableh in the province of Latakia, northwest of the capital Damscus, on February 8, 2023, two days after a deadly earthquake in Turkey and Syria. The death toll from the massive earthquake that struck Turkey and Syria on February 6 rose above 8,300, official data showed, with rescue workers on February 8 still searching for trapped survivors.

De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren zei vanochtend dat ze “zou het toejuichen” als ook noodhulp kan worden gestuurd naar Syrië, dat net als Turkije zwaar is getroffen door een zware aardbeving eerder deze week. De bewindsvrouw hoopt dat daar in VN-verband afspraken over kunnen worden gemaakt, zei zij in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Nederlandse militairen helpen in Turkije met het zoeken naar overlevenden. Het team waarvan zij deel uitmaken, heeft tot nu toe zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Maar in Syrië is dat “heel lastig, vanwege de veiligheidssituatie en de niet-bestaande contacten met het regime”, aldus Ollongren. De Europese Unie liet ook al weten geen reddingsteams te kunnen sturen zonder dat Syrië daar zelf om vraagt.

Daarnaast gelden internationale sancties tegen Syrië, dat al jaren wordt verscheurd door een burgeroorlog. Maar: “humanitaire hulp gaat boven alles”, vindt Ollongren.

De Syrische Rode Halve Maan, onderdeel van het internationale Rode Kruis, vroeg de EU eerder deze week om te stoppen met strafmaatregelen die de hulpverlening bemoeilijken.