Peking (AFP) 22 oktober 2020 - De Volksrepubliek China en de Heilige Stoel hebben hun akkoord over de benoeming van bisschoppen in China met twee jaar verlengd. De overeenkomst kwam in 2018 na jarenlang touwtrekken tot stand en geeft naast de Rooms-Katholieke Kerk ook de Communistische Partij een stem bij de benoeming van bisschoppen.

Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinees departement van Buitenlandse Zaken in Peking, zei vandaag dat de deal twee jaar is verlengd na “vriendschappelijk overleg” tussen de twee partijen.

Niet iedereen is blij met de deal. Sommigen, onder wie kardinaal Joseph Zen (emeritus bisschop van Hongkong), beschouwen het akkoord als verraad aan de ondergrondse kerk, de rooms-katholieke geloofsgemeenschap die elke vorm van staatsinvloed ontduikt.

Tekst verlenging akkoord

Tegenover de criticasters van het akkoord van 2018 zegt kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin: “Het doel [van het akkoord] is de eenheid van de Kerk. Er zijn resultaten geboekt, zoals het feit dat alle bisschoppen in China in gemeenschap zijn met de paus. Er zijn geen illegitieme bisschoppen meer, dat lijkt me een opmerkelijke stap voorwaarts. Vanaf hier is het een kwestie van opnieuw beginnen en dan, stap voor stap, de voorwaarden scheppen voor de normalisering van de Kerk in China”. Met “illegitieme bisschoppen” doelt Parolin op Chinese geestelijken die in het verleden door het door de staat gecontroleerde Chinees Katholiek Patriottische Genootschap waren aangesteld en zonder pauselijk mandaat tot bisschop waren gewijd. 

China verbrak in 1951 na de machtsovername door Mao de diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel, die het in oktober 1942 was aangegaan. Na de communistische revolutie van 1949 bleef het Vaticaan Taiwan erkennen als vertegenwoordiger van heel China. De Heilige Stoel is de enige staatkundige entiteit in Europa die dat nog steeds doet. Dat leidt tot wrijvingen met Peking, dat het eiland Taiwan beschouwt als een afvallige provincie. De Volksrepubliek telt naar schatting twaalf miljoen rooms-katholieken, Taiwan rond de 450.000.