Foto bij aflevering 4 - Leo Blokhuis en Typhoon

In het KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.  

Aflevering 4: De echo van Calvijn

Geen land ter wereld met zoveel festivals en we zingen massaal. Ons kleine landje kent een enorme koordichtheid. Leo Blokhuis start zijn reis vandaag op Pinkpop, lichtjaren verwijderd van de Reformatie, en gaat op zoek naar sporen van Luther en Calvijn. Een reis door artistiek Nederland: van Maassluis via Amsterdam naar Nuenen. Wat is de invloed van die grote hervormers geweest op de schoonheid van de kunsten? Chef’s Special, Typhoon, Barry Atsma, 3FM dj’s, allemaal herkennen ze dat calvinistische DNA. De geest van Calvijn wordt bijna tastbaar in Nuenen waar Vincent van Gogh woekerde met zijn talenten. Hij werkte dag en nacht om een van zijn belangrijkste meesterwerken te voltooien.

Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit?

Programma

Achter de dijken

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880