foto-bij-aflevering-8-leo-blokhuis-en-oezcan-akyol

In het KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typisch Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap.   

Aflevering 6: Moeizame tolerantie

Tolerantie wordt  wel gezien als iets typisch Nederlands. Het bepaalt mede onze identiteit; in het buitenland staan we bekend als een tolerant volk achter de dijken. Maar klopt dat imago wel? In deze aflevering zoekt Leo Blokhuis uit of ons land nog wel zo verdraagzaam is zoals vaak gezegd wordt.

Blokhuis begint in Nijmegen bij de Vierdaagsefeesten en zoekt daar het  koor ‘Zing Nederlands’ op, een koor van Nederlanders en nieuwe Nederlanders. In Nijmegen treft hij ook Özcan Akyol: “Over het algemeen is de Nederlander veel meer een boekhouder dan een idealist en dat is  helemaal niet slecht eigenlijk. Het is vooral goed als je beide zaken kunt combineren”.

De Noordelijke Nederlanden zijn al eeuwen lang een immigratieland. In de 16e en 17e eeuw vestigen tienduizenden gevluchte calvinisten zich in steden als Amsterdam, Haarlem en Leiden. De parallellen met het heden liggen voor het oprapen. Hoe ging een stad als Leiden, dat in inwonersaantal verdriedubbelde, om met al die vreemdelingen? Waren ze welkom of vooral handige vaklieden die de textielstad goed kon gebruiken? De katholieken verdwenen ondergronds, anders gelovigen mochten er wel zijn, maar niet al te zichtbaar. Schuilkerken waren het gevolg. In Amsterdam waren de Joden welkom maar in andere delen van het land was dat veel minder het geval. De antisemitische uitspraken van Luther liegen er niet om en de vraag is welke rol die hebben gespeeld in ons land.   Een ander heikel punt: homoseksualiteit. Op de roze zaterdag in Den Bosch vaart  Leo Blokhuis mee tijdens de sloepenparade. Nederland werd afgelopen decennia geroemd om haar  ruimdenkende opvattingen, homo’s uit de hele wereld voelen zich hier welkom en veilig. Is dat nog steeds zo? Of sluimert er ondergronds onverdraagzaamheid.

 

Programma

Achter de dijken

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880