Na een succesvol eerste seizoen van Kloostergasten (2022) dompelen opnieuw vier bekende Nederlanders zich onder in het kloosterleven. Drie dagen lang maken Astrid Joosten, Viggo Waas, Marion Bloem en Sharon de Miranda kennis met het ritme en de rituelen van broeders en zusters. Op zoek naar rust, verstilling en met ieder hun eigen levensvragen, vinden zij hun weg in deze voor hen onbekende wereld. De vierdelige serie start op zondag 11 juni om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

In de eerste aflevering zien we presentatrice Astrid Joosten, die verwelkomd wordt door de norbertinessen in de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout. Het klooster wordt al sinds 1647 onafgebroken bewoond door zusters en sinds 2017 produceren zij wijn in hun eigen wijngaard. Iets dat voor Astrid, opgegroeid in een katholiek gezin en sinds 2012 ook vinologe, een bijzondere combinatie vormt. Vroeger zong ze Gregoriaans in het kerkkoor, in het klooster zal ze voor het eerst in decennia weer een eucharistieviering bijwonen.

Cabaretier, schrijver en tv-maker Viggo Waas verblijft in het Karmelietenklooster in Boxmeer waar hij verlangt naar stilte en rust. In 2021 overleefde hij een herseninfarct, sindsdien zijn de vragen ‘wat is de betekenis van het leven en wat doe ik hier op aarde?’ urgenter voor hem geworden. In het Karmelietenklooster, waar ooit de bekende priester en verzetsheld Titus Brandsma zijn religieuze leven begon, gaat hij op zoek naar verdieping. Hij maakt kennis met de Karmelitaanse spiritualiteit en staat oog in oog met de schoenen van Titus Brandsma.

Schrijfster Marion Bloem wilde als klein meisje het klooster in. Als kind leek het haar heel vredig en zuiver, een sterk contrast met haar thuissituatie die getekend werd door haar getraumatiseerde moeder. Haar meisjesdroom wordt voor even werkelijkheid: ze brengt drie dagen door in het Sint Liobaklooster in Egmond. Een gemengd klooster, waar de broeders en zusters leven volgens de regel van Benedictus. Tijdens haar verblijf vertelt ze over het gemis van haar man Ivan Wolffers die ze in oktober 2022 verloor. Ze waren ruim 50 jaar samen.

In de laatste aflevering gaat tv-kok Sharon de Miranda van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten naar de trappisten in de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. In het klooster kookt ze voor de broeders en proeft van hun eigen gebrouwen trappistenbier. Sharon bracht een groot deel van haar jeugd op Curaçao door. Na de dood van haar vader, ze was pas vijf jaar oud, werd er thuis niet meer gebeden. Sharon is altijd zoekende gebleven. In het klooster legt ze haar levensvragen voor aan abt Guido van Belle.

Aflevering 1: Astrid Joosten - 11 juni 22.10 uur NPO 2
In Kloostergasten  (KRO-NCRV) verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. Presentatrice en vinologe Astrid Joosten neemt haar intrek bij de norbertinessen, in de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout, die sinds kort wijn verbouwen.

Voor het eerst in lange tijd neemt Astrid weer plaats in de kerkbanken. Haar jeugdjaren bracht ze door op een katholieke meisjesschool en samen met haar zus zong ze in het kerkkoor. In haar tienertijd zegde ze de kerk en het geloof vaarwel. Ze is benieuwd naar de levenskeuze van de zusters. Astrid: “Ik heb veel vragen. Ze zien af van heel veel aardse dingen in het leven. Zoals verliefd worden, intimiteit en kinderen krijgen. Hoe vul je dan je leven in? En krijg je nooit spijt?”

De norbertinessenorde in Oosterhout bestaat ruim 750 jaar en is daarmee een van de oude geloofsgemeenschappen in ons land. Om financieel te kunnen overleven werd onder de bezielende leiding van priorin Maria Magdalena begonnen met een wijngaard. Inmiddels worden er op het domein drie soorten wijn gemaakt. Astrid ziet hoe nieuwe wijnranken worden geplant en doet mee aan een proeverij.

Astrid geeft zich volledig over aan het kloosterritme en bezoekt verschillende vieringen. “De katholieke kerk zit vol rituelen. Veel ligt vast. Zoals de volgorde der dingen en de teksten. Dat geeft houvast. De zusters voeren die rituelen met heel hun hart uit. Dat is mooi om te zien”, aldus Astrid.

Aflevering 2: Viggo Waas - 18 juni 22.10 NPO 2
In Kloostergasten (KRO-NCRV) verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. Deze aflevering verblijft cabaretier Viggo Waas (61) in het Karmelklooster in het Noorbrabantse Boxmeer. 

Viggo Waas krijgt in maart 2021 een herseninfarct tijdens het sporten. Hij overleeft het infarct, maar het was een bijna-doodervaring. Hij moet intensief revalideren en inmiddels kan hij weer alles. Zo staat de cabaretier weer op de planken met zijn vriend Peter Heerschop. Bijna iedere dag denkt Viggo nog aan wat hem is overkomen.

Stilte
Het herseninfarct en de gevolgen ervan hebben van hem een ander mens gemaakt. “Stilte en meer verdieping is heel belangrijk in mijn leven nu”, zegt Viggo. Dat was een van de redenen waarom hij een aantal dagen gast wilde zijn in het karmelietenklooster en het ritme wilde ervaren van de zes vrouwen en vier mannen die er wonen.

Wat Viggo positief verraste is dat de kloosterlingen in het Karmelklooster niet per se een concreet Godsbeeld hebben, maar dat ze leven met het ‘niet-weten’. Hun zoektocht naar iets dat groter is maakte indruk op de cabaretier.

Titus Brandsma
In het klooster in Boxmeer begon de verzetsheld Titus Brandsma, die vorig jaar door de Paus heilig werd verklaard, zijn religieuze leven. Zijn beroemde motto: “Wij zijn niet op aarde om grote dingen te doen, maar de kleine dingen op grootse wijze te doen” komen duidelijk bij Viggo binnen. “Ik hou van die nederigheid. Ik leef nu met meer aandacht, en probeer betekenis te geven aan het leven. Ik ben me nu meer bewust van het mooie van het leven”.

Aflevering 3: Marion Bloem - 25 juni 22.10 NPO 2
In Kloostergasten verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een tijdje achter de kloostermuren. Auteur Marion Bloem is drie dagen te gast in het Sint Liobaklooster aan de rand van de duinen in Egmond-Binnen. Het klooster, gesticht in 1935, vormt een monastieke gemeenschap in de benedictijner orde, waar zowel broeders als zusters samenwonen.

Als meisje van dertien wilde Marion Bloem heel al graag het klooster in. Ze ging vaak op de fiets naar het klooster vlak bij haar dorp. De mooie gewaden en het zingen intrigeerden haar en ze vond het er vredig en rustig. Herkent ze in Egmond-Binnen nog iets van de fascinatie die ze vroeger had?

Grote liefde
In oktober 2022 overleed haar grote liefde de arts en schrijver Ivan Wolffers, waarmee ze 51 jaar samen was. Tijdens haar verblijf in Egmond gaat Marion in gesprek over de heftige gevoelens en die dat losmaken. “Als je grote liefde verdwijnt is de zin van het leven verdwenen. Maar de natuur geeft mij terug dat ik maar een klein schakeltje ben en dat het ook niet erg is om nog even door te leven”, vertelt ze al wandelend door de kloostertuin.

Urn
Het Sint-Liobaklooster staat ook bekend om zijn kunstambacht. In de ambachtsstraten van Lioba vind je bijvoorbeeld een weverij, een pottenbakkerij, en een beeldhouwerij waar met hout en steen gewerkt wordt. Marion die naast schrijft ook schildert gaat samen met priorin, zuster Emmanuele een andere creatieve uitdaging aan: een urn maken van keramiek.

Aflevering 4: Sharon de Miranda - 2 juli, 22.10 NPO 2
In Kloostergasten verruilen bekende Nederlanders hun hectische leven voor een retraite achter de kloostermuren. TV-kok Sharon de Miranda verblijft drie dagen bij de trappisten in de abdij Maria Toevlucht in Zundert. Er wonen acht broeders. Guido van Belle, in een vorig leven psychotherapeut, trad er in 1995 in en is sinds 2020 de abt van het klooster.

Sharon groeide afwisselend in Nederland en op Curaçao op.  Haar jeugd werd getekend door het overlijden van haar vader; hij stierf toen Sharon nog maar vijf jaar oud was. Ging het gezin voor die tijd nog regelmatig naar de kerk, na de dood van haar vader was dat afgelopen. “God bestaat niet”, zei haar moeder. Er werd thuis ook niet meer gebeden. Maar een zeker verlangen naar geloof heeft Sharon altijd gehouden. In het klooster wil ze daar aandacht aan besteden, evenals aan het gemis van haar vader, over wie thuis maar weinig werd gesproken. Sharon: ‘”Doorgaan”, was mijn moeders devies, doorgaan en blijven lachen, dat heb ik meegekregen.’

In het trappistenklooster komen de broeders vijf keer per dag samen in de abdijkerk. Ze leven volgens de Regel van Benedictus, waarin ‘Ora et Labora’, bid en werk het hoofdaccent is. De trappisten voorzien in het onderhoud van hun abdij door bier te brouwen. Sharon de Miranda leeft mee in het ritme van de gebedsdiensten, neemt een kijkje in de brouwerij en natuurlijk in de kloosterkeuken.

Sharon is onder de indruk van de manier waarop de broeders leven. ’Dit is een andere wereld, maar ik voelde me zeer welkom. En als je zou vragen of ik mensen een kloosterbezoek zou aanraden, jazeker! Ga het maar eens doen, ga hier maar zitten zonder telefoon, ga maar eens mee om te kijken hoe te leven zonder vooroordelen. Dat is wel wat hier gebeurt’.

Kloostercast - Kloosterlingen geven antwoorden op de vragen vandaag. 
"Ontdek wijsheden en inzichten van eeuwenoude kloostergemeenschappen.” 

De Kloostercast neemt je mee naar de stilte van het klooster. Ontdek hoe eeuwenoude wijsheden verrassend actueel zijn. Kloosterlingen geven antwoorden op de vragen vandaag. Laat je inspireren door hun spirituele reis en levenslange zoektocht naar een zinvol leven. Kom dichter bij jezelf door het inzicht van de monniken en zusters en vind rust in de hectiek van het moderne leven." 

Kloostercast, vanaf maandag 26 juni te beluisteren.

Kloostergasten, vanaf zondag 11 juni wekelijks om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Kloostergasten

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880