Eenzaamheid: dan denken we vooral aan ouderen. Onterecht. Hoewel ze voortdurend omringd zijn door leeftijdsgenoten behoren juist jongeren tot de eenzaamste groepen in de samenleving. Brandpunt+ ondervroeg ruim 800 jongeren tussen de 13 en 20 jaar. Voelen zij zich eenzaam? Bijna de helft, 46%, geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. Bij meisjes tussen de 16 en 20 jaar is dat zelfs 60%. De gevolgen kunnen ernstig zijn: depressie, verslaving vergelijkbaar met het risico van roken en obesitas op de gezondheid. Toch is er vanuit het ministerie van Volksgezondheid geen aandacht voor deze groep. In tegenstelling tot Groot Brittannië waar sinds kort zelfs een Minister for Loneliness is aangesteld.
 
In Brandpunt+ zien we dat eenzaamheid onder jongeren een groot onderschat probleem is met grote gevolgen. “Eenzaamheid is een waarschuwing van je lichaam, je hebt sociaal contact nodig”, zegt socioloog dr. Gerine Lodder in Brandpunt+. De oorzaken van eenzaamheid zijn divers. Sommige eenzame jongeren zijn sociaal onhandig, maar anderen zijn vooral slachtoffer van een negatieve blik op zichzelf en op de wereld. Ook jongeren met vrienden kunnen eenzaam zijn. 
 
Serieuze klachten
De gevolgen van eenzaamheid bij jongeren voor hun gezondheid kunnen groot zijn. Slaapproblemen, mentale problemen zoals depressie, suïcidale gedachten of angstgevoelens zijn maar een paar voorbeelden. De risico's van eenzaamheid zijn vergelijkbaar met het risico van roken en obesitas op hun gezondheid.
 
Taboe
Uit het onderzoek van Brandpunt+ blijkt dat jongeren niet over hun eenzaamheid durven praten: Van de eenzame jongeren geeft ruim 60% aan hier niet over met leeftijdsgenoten te kunnen praten. Jongeren denken vaak uniek te zijn in dit probleem.
 
Minister for Loneliness
Groot Brittannië vindt dit probleem zo ernstig dat premier May begin dit jaar een Minister for Loneliness heeft aangesteld. Brandpunt+ interviewde Tracey Crouch, de eerste Minister voor Eenzaamheid ter wereld: “We moeten over dit probleem praten,” zegt ze. "Mensen moeten leren begrijpen dat eenzaamheid niet iets is om je voor te schamen. Ik zal geen wetten maken die je verplichten je buurman te groeten. Maar we moeten wel erkennen dat relaties heel belangrijk zijn en dat eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben. Het is daarom belangrijk dat we het probleem aanpakken.”
 
Nederlandse aanpak ontbreekt
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid richt zich nu alleen op eenzaamheid onder ouderen. Voor deze kabinetsperiode zijn er nog geen plannen of is er geld gereserveerd om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken. Oppositiepartij PvdA en coalitiepartner D66 willen naar aanleiding van deze uitzending dat de minister zo snel mogelijk actie onderneemt om eenzaamheid onder jongeren terug te dringen. PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken en D66 Kamerlid Rens Raemakers, dringen er gezamenlijk bij Hugo de Jonge op aan dit probleem onder ogen te zien. Gerine Lodders in Brandpunt+: “We moeten nu investeren in jongeren, de minister moet het probleem serieus nemen. Dan kunnen we op langere termijn heel veel problemen oplossen."
 
De reportage Jong en Eenzaam Brandpunt+ dinsdag 18 september 21.00 uur NPO 2.
 
Brandpunt+ onderzoek: De voornaamste conclusies:
 

  • Bijna de helft, 46%, geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen.
  • Bij meisjes tussen de 16 en 20 jaar is dat zelfs 60%.
  • Van de eenzame jongeren geeft ruim 60% aan hier niet over met leeftijdsgenoten te kunnen praten.
  • Bijna 20% zegt soms verdrietig te zijn omdat ze geen vriend(innen) hebben.
  • Een derde voelt zich soms in de steek gelaten door vriend(innen).

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880