Persbericht

Brandpunt: De slag om het Poolse oerbos

Datum: 28 nov 2017 om 20:25

Brandpunt+ - Oerbos (4)

Sacha de Boer op bezoek in het oudste bos van Europa: het iconische Bialowieza. Het laatste stukje oerbos waar je nog een glimp kan opvangen van hoe Europa er ooit uitzag. Het is een gebied waar al bijna een eeuw niet actief door de mens is ingegrepen. Een walhalla voor biologen en ecologen die willen weten hoe natuurlijke processen verlopen. Het bos herbergt nog de Poolse trots, de wisent, en grote vleeseters als de wolf, lynx en otter.

Het oerbos wordt bedreigd door een miniscuul beestje, een kevertje ter grootte van een korrel hagelslag. Door het warmere klimaat heeft het zich weten te nestelen in het bos. De zogenaamde bastkever is niet alleen een bedreiging van de natuur, maar ook een splijtzwam tussen houthakkers en natuurliefhebbers. Omdat hij de naaldbomen van Bialowieza opvreet, dreigt hij een einde te maken aan een uniek stuk werelderfgoed. Tenminste dat zeggen de bosbouwers en dus voordat het beestje zijn vernietigende werk kan doen, moeten alle naaldbomen gekapt worden, zeggen de houthakkers.

Dat laatste is een doorn in het oog van ecologen en biologen. Voor hen is het een natuurlijk proces dat gewoon zijn gang moet gaan en misbruiken de bosbouwers het kevertje voor eigen gewin. Ze willen gewoon het beschermde hout kappen en verkopen. Het conflict speelt zich niet alleen af in en rond het oerbos, maar is uitgegroeid tot een politieke splijtzwam, waarin de conservatieve regeringspartij PiS zich achter de houtkap heeft geschaard.

De Nederlandse onderzoeker Dries Kuijper woont al tien jaar in het gebied en ziet met lede ogen hoe het kevertje in zijn woonplaats Bialowieza de gemeenschap tot op het bot verdeeld. Dries bemiddelt in de strijd tussen het conservatieve kamp van de bosbouwers en het kamp van de biologen en ecologen. Hoe een Nederlandse bioloog het laatste Europese oerbos probeert te redden. Sacha de Boer duikt met hem in het haast ondoordringbare woud en probeert te ontdekken waarom een kevertje een heel land kan verdelen.

Brandpunt, dinsdag 28 november, 20.25 uur, NPO 2

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880