Een portret van therapeut, schrijver, performer en boeddhistisch leraar Tom Hannes (52). Acht boeken heeft hij op zijn naam staan met speelse titels als Zen of het konijn in ons brein, De badkamer van de Boeddha, of Als een Boeddha, als een uilskuiken. Daarnaast schrijft hij voor het dagblad De Standaard regelmatig opiniestukken, kruipt hij in de huid van zangers als Nick Cave en David Bowie, schildert hij, doet hij performances over John Cage en is hij nu druk met een theaterstuk en een nieuw boek dat hij schrijft over het Antropoceen. De vraag die hij zich in alles stelt is wat het boeddhisme kan brengen in deze verwarrende tijd? Op zoek naar de link tussen het boeddhisme en onze tijd.

Tot zo’n acht jaar geleden maakte Tom Hannes actief deel uit van een boeddhistische gemeenschap waar hij twintig jaar samen met zijn toenmalige vrouw in zat. Alles moest wijken voor zijn beoefening en zenretraites, zo zeer zelfs dat hij er soms zijn baan voor opgaf. Maar langzaam begon zijn perspectief te kantelen van een teruggetrokken kloosterling naar een schrijver die zich steeds meer begon te interesseren voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Nadat zijn vrouw onverwachts zelfmoord had gepleegd, nam Hannes afscheid van het kloosterleven. Hij begon een gesprekspraktijk waar mensen met existentiële vragen terecht kunnen begon als uitvloeisel van de rol die hij in het klooster had bekleed. Deze tijd vraagt om een blik die anders de wereld inkijkt. Waar de traditionele politieke partijen moeite hebben met het formuleren van antwoorden en beleid op de huidige problemen en de klimaatverandering steeds duidelijker effect heeft op ons dagelijks leven is het nodig om een nieuw verhaal te bedenken. Volgens Hannes zitten er in het boeddhisme veel aanknopingspunten die het huidige denken kunnen helpen.

Ondertussen beweegt hij zich ook in de theaterwereld waar hij samen met zijn huidige vrouw Kyoko Scholiers het stuk ‘Zone X’ schreef. Theater dat zich afspeelt in de straten van Antwerpen in de verre toekomst en een niet al te rooskleurig beeld geeft van de tijd die komen gaat. Maar wel met de nodige luchtigheid, want het was de rock&roll en de pis- en kakuitspraken in de klassieke zen die Hannes ooit aansprak en inspireerde het pad van het radicaal down-to-earth zenboeddhisme op te gaan.

De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma's van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV.

De Boeddhistische Blik: Een nieuw verhaal, op zondag 30 oktober om ca 15.24 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Meer informatie

Nandita Ramlakhan

Programma

De Boeddhistische Blik

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880