Hoe gaan boeddhisten in Oekraïne om met de oorlog die woedt in hun land? Kun je pacifistisch blijven en niet oordelen volgens de boeddhistische leefregels? Of kom je in actie? Het boeddhisme is een vredelievende levensbeschouwing, maar verandert dit uitgangspunt als je oog in oog komt te staan met mensen die jouw vrijheid en die van je medemens bedreigen? Een verslag van drie Oekraïense boeddhisten in Kiev die midden in deze dagelijkse werkelijkheid van oorlog en geweld staan.

We volgen de boeddhistische leraar Zhuravka uit Canada die de mensen in haar vaderland komt bijstaan. De drieëndertigjarige Sophia rijdt een gedoneerde auto van Nederland naar Oekraïne zodat ze er hulpgoederen mee kan vervoeren. En Sergiy die in de bossen rondom Kiev doorbouwt aan zijn boeddhistisch retraitecentrum. Dagelijks worden ze door luchtalarmen, wegblokkades en berichten van hun dierbaren aan het front herinnerd aan de onmenselijke situatie en de alomtegenwoordige dreiging en staan ze steeds opnieuw voor de vraag wat hun te doen staat.

De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma's van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV.

De Boeddhistische Blik: What should you do for freedom? op zondag 25 september om 15.25 uur op NPO2.

Programma

De Boeddhistische Blik

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880