De oorlog is Oud Ade binnengekomen, leven na MH17

Datum: 8 mrt 2020 om 19:45

Morgen (9 maart) begint in de rechtbank op Schiphol de strafzaak tegen de vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Het proces zal met bijzondere interesse worden gevolgd door de inwoners van het dorpje Oud Ade, dat op steenworp afstand van de luchthaven ligt. Erik van der Poel en zijn grote liefde Truike Heemskerk groeiden er op. Ze waren twee van de 193 Nederlandse passagiers die op 17 juli 2014 omkwamen bij de ramp. Het nieuws sloeg in Oud Ade in als een bom en het verdriet was groot. Maar liefst zes weken hingen de vlaggen er half stok.

In de documentaire ‘De oorlog is Oud Ade binnengekomen’ zien we hoe het nu met de direct betrokkenen gaat. En blikken de ouders van Erik, vrienden van het stel en andere dorpsbewoners terug op de ramp en de periode erna.Erik’s vader Dammes vertelt dat hij snakt naar antwoorden. “Hoe kan het dat iemand besluit om een vliegtuig dat op tien kilometer hoogte hangt uit de lucht te schieten? Waarom? Wat dacht die persoon toen? Ik kan het niet achter me laten als de schuldigen niet berecht zijn of verantwoording hebben afgelegd voor hun daden.”

Van der Poel zal morgen in de rechtbank aanwezig zijn, maar geen gebruik maken van zijn spreekrecht. “Tegen de advocaat van de nabestaanden heb ik gezegd: kijk maar naar de documentaire. Daarin zie je precies wat de ramp met mij en andere naasten van Erik en Truike heeft gedaan.”

De documentaire won eind januari in Amerika een prijs op het Impact Docs Awards Festival.De oorlog is Oud Ade binnengekomen, zondag 8 maart om 19.45 uur op NPO 2 (hh).

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880