Persbericht

Eindelijk Thuis: De reis terug naar je geboorteland

Datum: 11 feb 2019 om 21:15

Eindelijk Thuis (2019)

In het tweede seizoen van het programma Eindelijk Thuis maakt presentator Daan Nieber met geadopteerde kinderen en één van hun adoptieouders een reis door het geboorteland. Gedurende een week duiken ze samen in de totaal andere cultuur en bezoeken plekken uit het verleden van het adoptiekind. In de hoop dat dit spannende en emotionele avontuur ze dichterbij elkaar en dichterbij zichzelf brengt.

In  zes afleveringen reizen we door de hele wereld onder andere naar Roemenië, Mexico, Brazilië en Zuid-Korea. In elke aflevering staat het avontuur van één ouder-kindkoppel in één land centraal.

In aflevering 1 reizen we af naar Roemenië. Mihaela is geadopteerd uit Roemenië toen ze 18 maanden oud was. De zorg in het Roemeense kindertehuis dat in de Ceausescu periode is neergezet was niet optimaal. Mihaela was nog nooit buiten geweest en kreeg alleen maar pap in een flesje dat ze zelf naar binnen moest zien te krijgen. Omdat ze in het kindertehuis weinig aandacht kreeg heeft ze een heel sterk overlevingsmechanisme ontwikkeld. Moeder Jacqueline heeft haar met alle zorg en liefde omringd maar het lukt haar niet om tot Mihaela door te dringen. Mihaela is heel erg op zoek naar haar identiteit en verzamelt thuis alles wat met Roemenië te maken heeft. Tijdens de reis ziet Mihaela voor het eerst het land waar ze vandaan komt en brengt ze een bezoek aan de kliniek waar ze geboren is en aan het kindertehuis waar ze verbleef. Als ze danst met een leeftijdgenoot in klederdracht en in de spiegel kijkt zegt ze: “Dit klopt zo, dit ben ik.”

Geadopteerden worstelen vaak op een bepaald punt in hun leven met hun identiteit. Waar kom ik vandaan? Hoe had mijn leven eruit gezien als ik niet geadopteerd was? Hoe ziet de plek eruit waar ik ooit ten vondeling ben gelegd?

In Eindelijk Thuis gaan we op zoek naar antwoorden. We dompelen ons onder in de cultuur van het land van herkomst en bezoeken plaatsen als het weeshuis waar het leven van de adoptieouder en -kind ooit samen begon. Wat doet deze rootsreis met hun onderlinge band? Helpt het hen problemen uit het verleden uit te praten en dichter bij elkaar te komen?

Over KRO-NCRVWij willen met onze bevlogen en optimistische programma’s de samenleving prikkelen en inspireren om meer naar elkaar om te kijken. Wij geloven in een liefdevolle samenleving waarin plek is voor iedereen. Een samenleving die draait om iets minder ‘mij’, en iets meer ‘wij’.

Eindelijk Thuis, vanaf 11 februari om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880