Filmmaker Maartje Nevejan brengt de werelden van psychedelica en meditatie samen in Descending the mountain

Datum: 29 jun 2022 om 23:20

Wat gebeurt er als je psychedelica toedient aan ervaren zenmonniken? Zenmeester Vanja Palmers initieert samen met neurowetenschapper Franz Vollenweider een experiment op de majestueuze berg Rigi in Zwitserland om de aard van het bewustzijn te onderzoeken.

Descending the mountain gaat over de invloed van hallucinerende paddenstoelen op het bewustzijn van zenboeddhisten, die veel ervaring hebben in meditatie. Zenmeester Vanja Palmers, die zijn eigen psychedelische ervaringen uit de jaren zeventig nog goed herinnert, weet de neurowetenschapper te interesseren voor een controversieel experiment: op de laatste dag van een 5-daagse retraite krijgt een groep zen-monniken – die nog nooit psychedelica hebben gebruikt – een psychedelische drug toegediend, de tweede groep een placebo. Mystieke ervaringen worden opgewekt door een combinatie van diepe meditatie en psilocybine, een psychoactieve stof die in paddo's wordt aangetroffen.

Precies 50 jaar nadat paddo’s officieel verboden zijn, ondergaan de proefpersonen deze psychedelic renaissance. De film registreert het gehele traject van moment van inname, hun beleving gedurende de hallucinerende reis die ze doormaken en naderhand. Maar de film is vooral ook een boeiend portret van de zenmeester zelf volgens wie de wereld een groot levend organisme is waarin mensen, dieren en planten deel uitmaken van een groter bewustzijn.

Met sprookjesachtige animatie en A.I.-kunst visualiseert de filmmaker de mystieke ervaring die ons eraan doet herinneren hoezeer ons bewustzijn en de natuur met elkaar verbonden zijn. Niet alleen tijdens deze piek-ervaring, maar juist ook door naderhand weer af te dalen naar het gewone leven van alledag.

“Na 20 jaar films en series te hebben gemaakt over de wereld om mij heen, richt ik mij sinds een aantal jaar op het verfilmen van de innerlijke ervaring. Het is mijn overtuiging dat we nieuwe kennis over de binnenwereld gaan vinden als wetenschap en kunst samen gaan werken. Ik ben een maker die poëtische constructies maakt van een onderwerp. Via beeld en geluid creëer ik zodoende een ervaring met meerdere lagen voor de toeschouwer. Kunnen mystieke ervaringen, met en zonder psychedelica, ons uit de puinhoop helpen die ons materialistische wereldbeeld heeft veroorzaakt?

We hopen dat deze film daaraan kan bijdragen.” – aldus Maartje Nevejan.

Bekijk hier de trailer.

Maartje Nevejan is een bekroonde, onafhankelijk filmmaker, bekend van multimedia producties als De Prik en Het Meisje (2011), Het Nationale Canta Ballet (2012) en Ik ben er even niet/Are You There?(2019). Nevejan is een changemaker en manifesteert zich in innovatieve benaderingen om haar visies te vervullen. Haar films zijn nationaal uitgezonden door BNN, HUMAN en KRO, internationaal onder andere door Al Jazeera. Awards: een Gouden Kalf, Zilveren Zebra, nominatie Emmy Award en Rose D’or.

De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma's van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV.

De Boeddhistische Blik: Descending the mountain, woensdag 29 juni om 23.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Programma

De Boeddhistische Blik

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880