Het aantal vergiftigingen door planten, paddenstoelen en dieren is in 2014 met maar liefst 19% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) opgevraagd door het televisieprogramma Brandpunt (KRO-NCRV). Vorig jaar is het centrum 2270 keer geraadpleegd over blootstellingen aan giftige stoffen uit de natuur. Door het eten van giftige paddenstoelen en planten zijn vorig jaar zeven mensen in het ziekenhuis beland.
Vooral het aantal meldingen over planten nam toe. In 2013 was er nog sprake van 1624 gevallen en in 2014 is dat aantal met ruim 300 gevallen gestegen naar 1951. Vergeleken met het gemiddeld aantal meldingen in de afgelopen 10 jaren ligt dit aantal in 2014 bijna 35% hoger.

Ook blijkt dat het eten van paddenstoelen gevaarlijk is. Het aantal vergiftigingen is in 2014 voor het derde jaar op rij gestegen. Het centrum werd in dat jaar 178 keer geraadpleegd over intoxicatie door paddenstoelen, een deel hiervan betrof kinderen.

Een mogelijke reden voor de stijging ziet het NIVC in het feit dat 2014 een goed jaar was voor verschillende bessen die groeien aan planten. Ook 'eten uit de natuur' is
mogelijk toegenomen in populariteit en dan bestaat het risico dat men een giftige plant aanziet voor eetbaar. Het Voedingscentrum sluit zich hierbij aan en raadt af om zelf het bos in te trekken. “Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken.”

 

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880