Persbericht

Herman Finkers - Missa in Mysterium

Datum: 25 dec 2011 om 23:15

herman-finkers-missa-in-mysterium-05

De KRO zendt op eerste kerstdag (23.15 NPO 2) een programma uit rond de Missa in Mysterium, een initiatief van Herman Finkers. 

Het was al lang een vurige wens van Finkers een Latijns/gregoriaanse hoogmis te regisseren.Op 9 oktober van het afgelopen jaar, de 28e zondag door het jaar volgens de liturgische kalender, vond de mis plaats. In een stampvolle Plechelmusbasiliek in Oldenzaal werd voor de eerste keer een Missa in Mysterium, (‘mis gericht op het mysterie’) opgevoerd. Geheel in het Latijn gecelebreerd en van A tot Z gezongen, inclusief de lezingen. Er werd niet gepraat, niet gepreekt, en niet gemoraliseerd; het ritueel en de muziek deden het werk.

"De Latijnse mis is in z’n vorm een opera", aldus Finkers, "en daarom heb ik hem behandeld zoals je een opera zou behandelen".

In de tv-registratie zijn fragmenten te zien van de opvoering in Oldenzaal, afgewisseld met delen uit een interview van Wilfred Kemp waarin Herman Finkers vertelt over zijn beweegredenen rond dit liturgisch experiment.

De celebrant is Pater Marc Loriaux o.s.b. en het gregoriaans wordt verzorgd door Wishful Singing.Het motto van Missa in Mysterium is: door schoonheid tot het mysterie.

Meer informatie over het project is te vinden op de website Missa in Mysterium

Missa in Mysterium, Eerste Kerstdag, zondag 25 december, 23.15 uur, NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880