Kinderombudsman: geen 10.000, maar 20.000 kindvluchtelingen verdwenen

Datum: 2 feb 2016 om 18:00

Afgelopen jaar zijn naar schatting 20.000 kinderen verdwenen die naar Europa waren gevlucht. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert vanavond in Brandpunt. Eerder zei de Europese politieorganisatie Europol dat het om 10.000 kinderen ging. “Ik denk dat dat aantal twee keer zo groot is.”

Volgens Marc Dullaert zijn de aantallen verdwenen kinderen veel hoger omdat de registratie door overheden gebrekkig is, maar ook omdat kinderen zichzelf niet willen registeren omdat ze bang zijn in  de cel te belanden. Dit komt volgens de Kinderombudsman voor in landen als Hongarije, Griekenland, Italië en Polen. “Registeren betekent voor veel kinderen gevaar. Wij kennen gevallen van kinderen die 195 dagen in een cel hebben gezeten.”
Dullaert is tevens voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen. Voor die organisatie deed hij onderzoek naar het lot van vluchtelingenkinderen. Komende donderdag doet Dullaert verslag aan de Europese Commissie. “Onze aanbeveling is dat kinderen voorrang krijgen bij de herverdeling binnen Europa.”

Dullaert vindt dat kinderen voorrang moeten krijgen omdat ze extra kwetsbaar zijn. Veel verdwenen kinderen komen terecht in de prostitutie of worden gedwongen tewerkgesteld. “Wij vragen om een actieplan voor kinderen.” De Europese Unie wil 160.000 mensen herverdelen die in Zuid-Europa binnen zijn gekomen. Dat is tot nu toe slechts in een klein aantal gevallen gebeurd.

Eerder deze week werd bekend dat Dullaert weg moet als Kinderombudsman. Zijn eerste termijn loopt af, maar Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen wil hem niet herbenoemen. Inmiddels hebben in een petitie meer dan 20.000 mensen protest aangetekend tegen dit besluit. Dullaert zegt ‘beduusd’ te zijn van de steun die hij krijgt. “Het is een lastig moment.” Morgen wordt de benoeming van de Kinderombudsman besproken in de Tweede Kamer.

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880