KRO-NCRV 2Doc: Post Beiroet

Datum: 23 mei 2016 om 20:25

Hester Somsen, de Nederlandse ambassadeur in Libanon, is een vrouw met een missie. Samen met haar Libanese chauffeur Nader doorkruist ze het kleine land in een gepantserde wagen. Libanon wankelt in het explosieve krachtenveld in het Midden-Oosten. Als het land valt zal dat grote gevolgen hebben voor de vluchtelingenstroom naar Europa en Nederland.

KRO-NCRV 2Doc: Post Beiroet is een portret over de medewerkers van de  Nederlandse ambassade in Libanon. Filmmakers Maria Mok en Meral Uslu filmden maandenlang achter de schermen en waren aanwezig bij veel bijzondere ontmoetingen. Het levert een opmerkelijke inkijk op in de diplomatie in het Midden-Oosten. De ambassade is een kleine post van 13 mensen. Een mix van Nederlanders en Libanezen die op eigenzinnige wijze een steentje bijdragen aan de fragiele stabiliteit van Libanon. Met alles wat er in haar macht ligt, probeert Hester Somsen te voorkomen dat het land bezwijkt onder de zwakke economie en de uitzonderlijke hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Daarnaast is er het gevaar van toenemende radicalisering en staat IS aan de poorten te rammelen.

Voor Nederland en de rest van het Westen is het cruciaal dat het fragiele evenwicht in Libanon standhoudt, te midden van alle turbulentie in het Midden-Oosten. Het lijkt een onmogelijke missie maar Somsen laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Gewapend met een aantal Arabische spreekwoorden en een indrukwekkende kennis van het land charmeert en imponeert ze haar Libanese gesprekspartners. De ambassadeur polst de oplopende spanningen bij de geestelijke leiders van de drie grootste Libanese bevolkingsgroepen, de Soennieten, Sjiieten en  Christenen, en steunt onderwijs-projecten om vluchtelingenkinderen naar school te krijgen. Iedereen is beducht voor het risico van radicalisering als deze jongeren buiten de schoolbanken terechtkomen. Ze probeert geld los te krijgen voor de burgemeesters wiens gemeente dreigt te bezwijken onder de lasten van de vluchtelingenkampen. Libanon heeft 4 miljoen Libanese inwoners, en bijna 2 miljoen vluchtelingen op haar grondgebied. Zoals een minister tegen Hester zegt: ‘Stel dat Nederland 8 miljoen vluchtelingen moet opvangen, opleidingen, gezondheidszorg en leefomstandigheden moet regelen. En dat in 2 jaar tijd, in een zwakke economie… Kan je het voorstellen? Dat is wat Libanon doet.’

Op de residentie bespreekt Somsen de wankele stabiliteit van Libanon met VN-gezant Sigrid Kaag en EU-ambassadeur Angelina Eichhorst en laat ze zich door hen informeren over de intenties van Hezbollah. Hester mag van Den Haag niet praten met Hezbollah, Sigrid en Angelina mogen dat wel. ‘Altijd in dialoog blijven.’ En ondertussen stromen de wachtruimtes van de ambassade vol met Syriërs die een visumaanvraag voor Nederland komen doen, moeten de Nederlandse handelsbelangen behartigd worden en Nederlandse gevangenen bezocht, zoals Mink K., een van de kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, die in de beruchte Roumieh gevangenis een straf uitzit van 8 jaar.

KRO-NCRV 2Doc Post Beiroet is een film van Maria Mok en Meral Uslu en is geproduceerd door CEM Media voor KRO-NCRV. De documentaire is mede mogelijk door een bijdrage van het Mediafonds. Mok en Uslu maakten samen tal van onthullende en  prijswinnende documentaires, waaronder Longstay en De verdediging van Robert M.

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880