Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: Yahya en de 222 afwijzingen

Datum: 26 okt 2015 om 20:25

Yahya groeit op in Amsterdam Nieuw-West. Op zijn zestiende valt hij voor de verleidingen van het snelle geld en stopt hij met school, zonder diploma. Twee jaar later probeert een straathoekwerker hem te overreden terug naar school te gaan. Yahya is het bankhangen inmiddels zat en neemt deze hulp aan. Hij is erg gemotiveerd en verwacht dat hij snel zijn papieren zal halen en daarna een baan kan vinden.

KRO-NCRV 2Doc: Yahya en de 222 afwijzingen is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Na meer dan 200 sollicitaties heeft Yahya nog steeds geen geschikte stageplek te vinden. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het aan met zo'n 'risico-jongere’. En niet alleen de werkgevers houden de deuren gesloten, ook de opleiding geeft geen thuis. Zonder een werkplek kan Yahya niet naar school en zonder school haalt hij geen startkwalificatie en zonder startkwalificatie krijgt hij geen werk.  Als er uiteindelijk één werkgever hem wel de vloer wil laten vegen wordt deze leerwerkplek door de onderwijsinstelling afgewezen en staat Yahya weer met lege handen. Zonder toekomstperspectief en zonder geld. De criminaliteit lokt.

Dan wordt hij via de gemeente Amsterdam uitgenodigd voor een particulier initiatief dat voor risicojongeren als Yahya is bedoeld: Een school waar hij binnen 10 weken een diploma kan halen met een baangarantie. Dolenthousiast meldt hij zich aan, maar het initiatief komt niet van de grond en blijkt uiteindelijk gebakken lucht. De initiatiefneemster verdwijnt van de aardbodem. Twee jaar en 222 afwijzingen verder staat Yahya met inmiddels hoge schulden er opnieuw alleen voor. Yahya en de 222 afwijzingen maakt inzichtelijk hoe moeilijk het voor een gemotiveerde Marokkaanse jongen is om aan de slag te komen. De werkeloosheid onder Marokkaanse jongeren in Nederland is 49%, drie keer zo hoog als onder autochtone Nederlandse jongeren: De overheid zit met de handen in het haar als het om jeugdwerkloosheid gaat.

KRO-NCRV 2Doc: Yahya en de 222 afwijzingen is een film van regisseuse Julia von Graevenitz  voor Bosch Film.  Op NPO Doc is een gesprek met Julia von Graevenitz te zien in een aflevering van Regisseur aan de keukentafel. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880