Brandpunt+ duikt in de wereld van raves, waar muziek en dans niet alleen voor plezier zorgen, maar ook voor een diepere, vaak ongeziene, verbinding. In de vierdelige serie Raven is Leven volgt Brandpunt+ vier fanatieke ravers. Waarom voelen zij zich zo aangetrokken tot de ravescène? En hoe bieden deze feesten een uitkomst voor het omgaan met hun mentale problemen? Vanaf dinsdag 30 september te zien bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO3.

Een vorm van therapie of vluchten?
In een land waarin bijna de helft van de jongeren zich eenzaam en gestrest voelt, zoeken jongeren naar manieren om even aan die mentale druk te ontsnappen. Maar kan op zo'n moment raven therapeutisch zijn voor deze jongeren? De ravescène wordt vaak gezien als een door drugs gedomineerde wereld vol verslaving en vluchtgedrag. Maar waarom zijn het juist raves die deze feestgangers aanspreken? De serie toont zowel de mooie als de donkere kanten van de ravewereld: wat gebeurt er als je je verliest in drugsgebruik, de muziek stopt en je weer terugkeert naar de realiteit?

Eén van de jongeren is Seven (20), die na jaren van pesten eindelijk zichzelf kan zijn op de dansvloer. Op jonge leeftijd werd ze uit huis geplaatst en was ze op zoek naar zichzelf. Sinds ze de ravescène heeft gevonden voelt ze zich gelukkig, geliefd en zelfverzekerd. Ondanks haar turbulente jeugd kan ze op de dansvloer alles even helemaal loslaten en vergeten, maar is dat de beste manier om met haar issues om te gaan? "Het raven geeft me zoveel vrijheid wat ik nooit eerder heb gehad", aldus Seven. 

TikTokker Job (22) was deze zomer op vrijwel ieder festival aanwezig. Na een heftige gebeurtenis in zijn familie vond hij troost in de ravecommunity, waar hij inmiddels niet meer uit is weg te denken. Hij wordt voortdurend herkend en van bier voorzien door zijn fans, maar hoe voorkom je dat je hierin doorslaat en jezelf verliest in de bubbel van gezelligheid en drank? "Elke keer als ik thuiskwam vroegen mijn ouders of ik met iemand moest praten, maar ik wilde gewoon feesten.", aldus Job. 

Gabber Cecilia (22) is sinds ze de gabberscène vond gelukkiger dan ooit tevoren. Na een heftige jeugd waarin ze onder meer twee keer naar een verslavingskliniek moest, staat ze nu regelmatig hakkend op een hardcorefeest. Wel maakt ze zich zorgen om het drugsgebruik van jongeren, vooral om de verslavende designerdrug 3-MMC. Hoe houd je grip op drugsgebruik als verslaving altijd op de loer ligt? "Ik heb mijn familie heel veel last bezorgd en ik liet iedereen vallen", aldus Cecilia. 

Het leven van Tygo (24) staat volop in het teken van raven. Al acht jaar lang zit hij in de scène, waar hij zijn moeilijke jeugd van zich af probeert te dansen. Hij kampte met meerdere depressies en stond er op jonge leeftijd helemaal alleen voor. Inmiddels hebben jaren van eenzaamheid plaatsgemaakt voor een grote vriendenkring binnen de ravecommunity en is het zelfs zó belangrijk voor hem dat hij zijn vriendin op een rave ten huwelijk vraagt. "In de ravescène zijn we elkaars psycholoog, iedereen helpt elkaar", aldus Tygo. 

Mentaal welzijn van jongeren centraal bij KRO-NCRV in journalistiek dossier Druk!
Raven is leven is onderdeel van het journalistieke dossier Druk! van KRO-NCRV. De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, sociale media en de samenleving stellen steeds meer eisen. De druk op deze groep is groot. KRO-NCRV spreekt in dossier Druk! met jongeren en deskundigen over het mentaal welzijn. Ook wil KRO-NCRV jongeren helpen door echt naar ze te luisteren. Hoe? Je ontdekt het met De checkers tool op kro-ncrv.nl/druk.

Brandpunt+ Raven is leven is vanaf 30 september te zien bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3. 

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880