De KRO-NCRV website Brandpunt+ heeft de Russische politiek activist Aidar Ismagilov geïnterviewd. De 26-jarige Aidar, die momenteel in een AZC in Limburg verblijft, is een van de vaste campagnemedewerkers van de Russische oppositieleider Alexei Navalny, die begin dit jaar werd veroordeeld tot 3,5 jaar strafkamp.  Met het interview geeft KRO-NCRV’s Brandpunt+ een unieke inkijk in de heftige persoonlijke gevolgen voor Navalny’s campagneteam. Voor Aidar is Navalny een moderne heilige: “Hij was bijna dood na zijn vergiftiging, stond weer op en keerde met gevaar voor eigen leven terug naar zijn thuisland. Hij offert zich op voor ons, voor de toekomst van zijn volk.” Met Brandpunt+ vertelt KRO-NCRV inspirerende journalistieke verhalen over mensen die de wereld veranderen. 

Tijdens zijn studie aan de universiteit in Oefa, een industriestad ruim duizend kilometer ten oosten van Moskou,maakte Aidar online kennis met Navalny’s politieke opvattingen en zijn kritiek op de corruptie en de macht in Rusland. Hierop besloot Aidar zich in 2017 in te zetten voor Navalny’s campagne. “We organiseerden politieke bijeenkomsten die altijd eindigden met een inval van de politie en arrestaties… Eén keer werd onze bijeenkomst uit elkaar gedreven door tientallen agenten met grote honden, waarna we ons opsloten in het huis van een collega. De agenten stonden voor de deur en er zat niets anders op dan van het balkon te springen.”

Omdat al snel bleek dat de stad Oefa waar hij woonde niet veilig voor hem was, vluchtte Aidar naar Kazan, de hoofdstad van de nabijgelegen republiek Tatarstan. Aangezien Aidar openlijk homoseksueel is, was hij ook hier niet zijn leven niet zeker. Na talloze online en fysieke bedreigingen vluchtte hij uiteindelijk via Moskou, Oekraïne en Turkije naar Nederland, mede met hulp van Navalny’s team. Aidars asielaanvraag in Nederland is toegewezen en op dit moment verblijft hij in een AZC in Limburg in afwachting van een eigen woning.

Het hele interview met Aidar Ismagilov is hier te lezen.

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880