Persbericht

KRO Spoorloos: Bjorn zoekt 200 broers en zussen

Datum: 13 apr 2015 om 21:15

Start nieuw seizoen KRO SpoorloosIn de eerste aflevering (op 13 april, 21.15 uur, NPO 1) van een nieuwe reeks helpt KRO Spoorloos de 25-jarige Bjorn bij de zoektocht naar maar liefst 200 broers en zussen. Bjorn groeit aanvankelijk op met een vader en een moeder, maar hij is nog maar 8 jaar oud als de vader het gezin in de steek laat. In de jaren na de scheiding ziet Bjorn zijn vader nog sporadisch, maar na verloop van tijd verwatert het contact. Bjorn snapt niet waarom zijn vader nooit interesse in hem toont.

Bjorn is 18 als zijn moeder hem iets opbiecht wat ze tot dan toe altijd verzwegen heeft. Ze vertelt Bjorn dat ze destijds zwanger raakte met hulp van een spermadonor.
Ofschoon over de spermadonor niet veel bekend is, slaagt Bjorn erin met hem in contact te komen. Inmiddels weet Bjorn dat de man jaren achtereen donor was bij drie Nederlandse klinieken. De donor kan aannemelijk maken dat met zijn zaad in totaal zo’n 200 kinderen zijn verwekt. Met hulp van het Fiom is Bjorn inmiddels met elf andere kinderen van zijn donorvader in contact gekomen.

Nederland telt zo’n 40.000 KID-kinderen (kinderen verwekt via kunstmatige inseminatie met anoniem donorzaad). Deskundigen denken dat slechts tien procent van de donorkinderen er weet van heeft dat ze zijn verwekt met hulp van een spermadonor.

De rol die spermabanken in het verleden hebben gespeeld bij anonieme donaties, is in 2010 uitgebreid belicht in uitzendingen van het tv-programma ‘Een Vandaag’. (http://www.eenvandaag.nl/archief?zoekterm=donor)

Spoorloos steekt Bjorn nu de helpende hand toe bij het zoeken naar (half)broers en (half)zussen.

KRO Spoorloos, maandag 13 april 2015, 21.15 uur op NPO 1

Meer informatie

Michel Boll

Programma

Spoorloos

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880