NCRV 2Doc: Ik ben Alice

Datum: 6 jul 2015 om 20:25

Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen en een mens van vlees en bloed vervangen? Drie oudere alleenstaande vrouwen krijgen in NCRV 2Doc: Ik Ben Alice bezoek van zorgrobot Alice. 

De dames en hun familie zijn sceptisch over het experiment. Kan zo'n gevoelloze pop een rol van betekenis spelen? Maar gaandeweg ontrolt zich een wonderlijk schouwspel. Mevrouw Remkes heeft al snel haar hart verpand. En ook de dames Van Wittmarschen en Schellekens-Blanke laten hun afstandelijkheid geleidelijk varen; er wordt gekletst, gezongen en gelachen. Terwijl Alice hun wereld leert kennen en programmatisch op de vrouwen wordt afgestemd, ontstaat een nieuwe werkelijkheid met minder zorgen over zorg.

Alice is ontwikkeld om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende oudere. Behalve wetenschappers werken ook mensen uit de zorg mee aan het experiment, zodat er veel van hun kennis in Alice kan worden gestopt. Alice wordt geprogrammeerd als een ideale verzorgster die altijd antwoord geeft, helpt om dingen te onthouden en het geduld van een engel heeft. Zal Alice haar gezelschap uit hun sociale isolement kunnen halen?

Ik ben Alice is een ontroerende documentaire die de kijker met veel vragen achter laat. Is een zorgrobot het antwoord op de vergrijzing. Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen en eenzaamheid tegen gaan? Is maakbaarheid in de zorg dan toch geen illusie?
 
Ik ben Alice is een documentaire van regisseur Sander Burger, geproduceerd door KeyDocs. De film is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880