NCRV 2Doc: In één klap

Datum: 6 apr 2015 om 20:25

Je staat er meestal niet bij stil als je in je auto stapt, dat het moment heel dichtbij kan zijn, dat je  een dodelijk ongeluk kunt veroorzaken. Toch overkomt dat jaarlijks een paar honderd mensen. In NCRV 2Doc: In één klap vertellen vijf gemotoriseerde verkeersdeelnemers over de gevolgen voor hun leven na deze heftige gebeurtenis. Ze gaan samen met Frans Bromet terug naar de plek des onheils.

Koen rijdt op de snelweg als hij nog snel even iemand wil terugbellen. Hij toetst het nummer in, kijkt op en ziet dat het verkeer stilstaat. Hij is te laat om voldoende te remmen. De peuter op de achterbank van de auto waar Koen op inrijdt, overleeft het niet. Koen is zich volledig bewust van zijn schuld. "Er is maar één iemand verantwoordelijk voor dit ongeluk en dat ben ik".

Anita draait op donderdagochtend nietsvermoedend de weg in naar de manege.  Ineens hoort ze een harde klap. Een scooterrijder vliegt over haar auto en belandt tegen een boom. Als ze uitstapt blijkt de situatie erger dan ze dacht. Op het fietspad ligt nog iemand. Anita vindt het verschrikkelijk voor de nabestaanden maar ziet zich zelf ook als slachtoffer van de omstandigheden.

De documentaire In één klap laat zien hoe groot de invloed van het veroorzaken van een verkeersongeval is en vooral ook hoe verschillend de impact en gevolgen zijn. John schrikt zich nog steeds rot als iemand onverwacht de weg oversteekt. Het beeld van die vrouw op zijn motorkap laat hem nooit meer los. Het leven van Saber wordt na de de botsing met een spookrijder beheerst door nachtmerries en suïcidale gedachten. Jan is in grote financiële problemen gekomen na een aanrijding met een motorrijder die zelfmoord pleegt, waarbij zjin vrachtwagen volledig uitbrandt.

Voor al deze verkeersgebruikers heeft dat ene fatale moment, vaak ook na lange tijd, een enorme uitwerking.

NCRV 2Doc: In één klap van Frans Bromet en &Bromet is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO-fonds.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880