NCRV 2Doc: Schaken met de dood

Datum: 1 jun 2015 om 20:25

Er komen betere medicijnen tegen kanker maar ze worden ook steeds duurder. Hoe moet deze medicatie betaald worden en zijn ze straks ook voor iedereen beschikbaar? In NCRV 2Doc: Schaken met de Dood de zoektocht van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis naar betere kankerbehandelingen in een tijd waarin steeds commerciëler moet worden gedacht.  Regisseur Roel van Dalen volgde anderhalf jaar lang twee artsen tijdens hun onderzoek naar de werking van een experimentele combinatie van medicijnen tegen kanker, die nog niet eerder op mensen is uitgeprobeerd. 

Internist-oncoloog Jan Schellens en hoofd laboratorium René Bernards gaan op zoek naar de financiering van die extreem dure geneesmiddelen, want het budget van het ziekenhuis is daar al lang niet meer toereikend voor. Schaken met de dood volgt de drie eerste patiënten die deze experimentele behandeling ondergaan. Kunnen zij de bijwerkingen aan? Gaat het lukken om de medicijnen op grote schaal aan kankerpatiënten te verstrekken?

Schaken met de Dood legt op niet mis te verstane wijze de invloed van de marktwerking in de zorg bloot. De betaalbaarheid van de zorg gaat hét probleem van de toekomst worden, of zoals René Bernards het zegt: “En jij denkt dat je straks uitkomt met je € 85,- ziektekostenpremie per maand? Dat gaat dus echt niet lukken. Er moét een oplossing komen!”

Schaken met de Dood is een coproductie van De Familie Film & TV en de NCRV en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880