Persbericht

Niels de Jonge winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal

Datum: 2 nov 2019 om 13:33

winnaar-groepsfoto-verkleind

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door Niels de Jonge uit Leek. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op NPO Radio 1 in de zendtijd van het KRO-NCRV programma De Taalstaat. Hij had slechts zes fouten in het dictee. Live vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen namen twintig prominenten het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Bij de prominenten kwam kinderboekenschrijver Gideon Samson als beste uit de bus. Met twaalf fouten liet hij andere BN’ers als Abdelkader Benali, Ingrid van Engelshoven, Ghislaine Plag, Roos Schlikker, Ingmar Heytze, Frank Snoeks, Willie Wartaal, Jan Siebelink, Oscar Hammerstein, Ronald Snijders, Daan Nieber, Annemieke Vermeulen, Annegreet van Bergen, Eke Mannink en Jan-Willem Roodbeen achter zich.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is sinds twee jaar terug op NPO Radio 1. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer las het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Zij nam daarmee de taak over van Philip Freriks. Frits Spits presenteerde de uitzending. Het dictee werd dit jaar geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls en stond in het teken van het boerenleven. In bibliotheken door heel Nederland konden mensen live meeschrijven met het dictee.

De initiatiefnemers Het Genootschap Onze Taal, het KRO-NCRV programma De Taalstaat, productiebedrijf Men at Work én NPO Radio 1, wilden met de terugkeer van het dictee de jarenlange dicteetraditie op een toegankelijke wijze in ere herstellen. Terug naar de oorsprong. Het dictee moest meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden, en het moest de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren.

Het dictee is terug te lezen via https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/19647-dit-is-het-groot-dictee-der-nederlandse-taal

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

De taalstaat

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880