Vandaag lanceert KRO-NCRV de nieuwe podcast Motie Muusse van Talitha Muusse, over jonge kandidaat-Kamerleden en hun politieke dromen, drijfveren en verwachtingen. Vijf dagen lang is dagelijks een nieuwe aflevering van Motie Muusse te beluisteren, de serie wordt afgesloten met een live-podcast vanuit perscentrum Nieuwspoort, middenin het politieke hart van Nederland. Met deze podcast wil KRO-NCRV ruimte geven aan de stem van een nieuwe politieke generatie, die vanuit een ander perspectief kijkt naar de toekomst van ons land. Want juist door een zo groot mogelijke diversiteit aan perspectieven komen we als samenleving verder.

Talitha Muusse (29 jaar) werd gevraagd om de politiek in te gaan en doorliep alle stappen om zich voor te bereiden op het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Toen sloeg de twijfel toe bij haar en uiteindelijk besloot ze niet op de lijst te gaan. In de podcastserie Motie Muusse onderzoekt Talitha waar haar twijfel vandaan komt. Ze vindt het namelijk wel belangrijk dat de stem van jongeren gehoord wordt. Maar is de Tweede Kamer wel de plek om voor hun belangen op te komen? In haar podcastserie Motie Muusse praat de presentatrice en generatie-expert met jongeren die de stap naar het parlement wel hopen te maken over hoe de nieuwe politieke generatie haar stem kan laten horen. Talitha: “Met deze podcast wil ik verkennen hoe we de positie van jongeren in het democratisch bestel kunnen versterken. Hebben we een jongerenparlement nodig of een jongerenquotum?”

De gemiddelde leeftijd van de huidige Tweede Kamerleden is 45 jaar, en er is maar één Kamerlid onder de dertig: de 29-jarige Rens Raemaker van D66. Op de kieslijsten van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, staan in totaal 45 tieners en twintigers, slechts 7 procent van het totaal. Gezien de peilingen lijken vier of vijf kandidaten serieus kans te maken om in het parlement te komen.

In Motie Muusse praat Talitha met een aantal jonge kandidaat-Kamerleden over hun drijfveren en verwachtingen. Gaan zij zich specifiek inzetten voor de belangen van jongeren? Wat verwachten zij van hun invloed op de landelijke politiek? Iedere kandidaat-Kamerlid dient alvast een motie in, zoals dat in het echte parlement ook gebeurt, waarin het jongerenbeleid centraal staat. De moties worden door politicoloog Roderik Rekker in een context geplaatst.

Motie Muusse,een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, vanaf 8 maart te beluisteren via de NPO app Luister, Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts en Google Podcasts.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880