De toekomst van de kermisexploitanten in ons land wordt steeds onzekerder. Driekwart van de huidige kermisexploitanten geeft aan dat de kermis veel minder financiële zekerheid geeft dan toen zij zelf jong waren. Dit blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Brandpunt + van KRO-NCRV, uitgevoerd onder leden van de BOVAK, Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders. Volgens bijna alle respondenten zijn de kosten alleen maar toegenomen, terwijl de bezoekersaantallen volgens een kwart van de respondenten hetzelfde zijn gebleven en volgens 56 procent zelfs zijn afgenomen. Daarom wil meer dan de helft van de respondenten dat hun kinderen een zo hoog mogelijke opleiding volgen en afronden. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de nieuwe webserie van Brandpunt+, Kermisbloed, over vier kinderen van kermisexploitanten. De serie is vanaf komende zondag 24 oktober te zien is op het YouTube-kanaal van NPO 3.  

Volhardend doorgaan ondanks coronacrisis
De kermisbranche is flink geraakt door de COVID-19 crisis. Bijna tweederde van de kermisexploitanten in ons land zag de omzet met 60 procent of meer afnemen. Het onderzoek van KRO-NCRV’s Brandpunt+ laat zien dat ondanks de moeilijke tijden kersmisexploitanten vastberaden zijn om door te gaan. Alhoewel zij aangeven dat ze ingrijpende maatregelen moesten nemen - van het gedwongen afscheid nemen van personeel (23 procent) en het afsluiten van leningen bij familie en vrienden (22 procent) tot het verleggen van de ondernemingsactiviteiten (50 procent) – geeft 90 procent aan niet te hebben overwogen te stoppen met de onderneming. 

Familietraditie of burgerbestaan?
Het kermisvak zit de jongeren uit de webserie van KRO-NCRV’s Brandpunt+ naar eigen zeggen in het bloed. Hun families zijn vaak al generaties lang werkzaam in de wereld van botsauto’s, suikerspinnen en Hully Gully’s. Maar is deze traditie nog wel een lang leven beschoren? Achter de opwindende attracties, felle feestverlichting en opzwepende muziek gaat een harde strijd schuil. Wie wil overleven op de kermis moet hard werken en slim ondernemen. Wie kiest nog voor het voortzetten van de familietraditie? En wie gaat voor meer zekerheid en dus voor het ‘burgerbestaan’? 

Kermisbloed volgt de nieuwe generatie van kermisexploitanten in hun zoektocht naar een toekomst op, maar soms ook buiten de kermis. Wat betekent het om op te groeien op de kermis, hoe zien zij hun toekomst? De attracties van de familie van de 21-jarige Toon staan vooral over de grens, omdat de toekomst van de kermis er daar rooskleuriger uit ziet dan in Nederland. Karel (18 jaar) komt dan wel uit een roemrucht kermisgeslacht, hij ontkomt er niet aan als stratenmaker wat bij te verdienen voor de familie. De 24-jarige Denise heeft bewust gekozen voor een carrière buiten de kermis, maar is nog steeds vaak te vinden in de suikerspinnenkraam van haar zus. En met haar havodiploma kan de 18-jarige Agnes straks prima verder studeren, maar daar heeft zij het geduld niet voor: ze wil zo snel mogelijk een eigen attractie.

Kermisbloed, vanaf zondag 24 oktober op het YouTube-kanaal van NPO 3, 15.00 uur

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880