Reporter Radio: Nieuw geneesmiddel in gevaar, patiënten de dupe

Datum: 29 mrt 2015 om 19:00

Chronisch zieke patiënten moeten stad en land afreizen voor hun medicatie. Want het beste geneesmiddel is alleen nog via de ziekenhuisapotheek verkrijgbaar.

In Nederland worden medicijnen vergoed via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) of ze worden betaald uit het ziekenhuisbudget. Begin 2012 startte minister Schippers de 'overheveling' van dure, en specialistische geneesmiddelen van het GVS naar het ziekenhuisbudget. Sinds 1 januari van dit jaar zijn ook de geneesmiddelen voor kanker overgeheveld. De belangrijkste reden is dat de prijzen voor geneesmiddelen door scherpere inkoop van de ziekenhuizen dalen.

De minister verzekerde dat patiënten van de overheveling geen hinder mochten ondervinden. Voor de 60.000 Crohn en colitis ulcerosa-patiënten (darmziekte) gaat dat niet op. Het middel waar zij veel baat bij hebben, is een specialistisch maar goedkoop middel, oorspronkelijk gemaakt voor mensen met leukemie (bloedkanker). Geneesmiddelen voor kanker zijn overgeheveld en dit middel dus ook, ofschoon het nu vooral voorgeschreven wordt voor mensen die géén kanker hebben maar een darmziekte. Dit geneesmiddel, AcesTG, konden patiënten tot 1 januari 2015 ophalen in de apotheek om de hoek. Sinds de overheveling moeten ze naar het ziekenhuis waar ze behandeld worden. Dat bezorgt deze chronisch zieken veel ongemak. Bovendien is er geen goed alternatief. Dit geneesmiddel heeft nauwelijks bijwerkingen en is per patiënt op maat te doseren.
 
De overheveling speelt ook een belangrijke rol in het ziekenhuis. Het ziekenhuisbudget is eindig maar daarvan moeten sinds de overheveling wel méér geneesmiddelen worden vergoed. AcesTG is geen duur middel maar het risico bestaat dat het medicijn sneuvelt in de onderhandelingen tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar. Waardoor patiënten echt de klos zijn.

Kan de overheveling van dit geneesmiddel nog teruggedraaid of is er een andere oplossing?

In de studio zijn te gast Marten Otten (voorzitter van de Farmacotherapie Commissie van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen), Matieu Tjoeng (voorzitter Nederlandse Vereniging Ziekenhuis Apothekers) en Hanke Bruins Slot (Tweede Kamerlid CDA).

Reporter Radio, zondag 29 maart om 19.00 uur op NPO Radio 1.
 

Programma

Reporter radio

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880