cannabis - Frans van Laarhoven

De 6-delige documentaireserie Cannabis vertelt over het ontstaan van de Nederlandse coffeeshopcultuur sinds de jaren zeventig. De serie is vanaf woensdag 30 september te zien bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Plus. Vandaag is coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven vrijgelaten uit de Penitentiaire Inrichting Vught. Hij mag vanaf heden met een enkelband buiten de gevangenis werk verrichten en staat onder toezicht van Reclassering.
 
De afgelopen vijf jaar heeft Van Laarhoven in de Klong Prem gevangenis in Thailand gezeten. Het verhaal van Johan van Laarhoven speelt in de serie een prominente rol. De serie Cannabis laat zien, dat de arrestatie van Johan van Laarhoven in Thailand onlosmakelijk is verbonden met de uitwassen van het Nederlandse gedoogbeleid.
 
Hoe zat het ook alweer met Johan van Laarhoven?
Op 23 juli 2014 wordt Johan van Laarhoven in zijn woonplaats Pattaya door het Thaise Department of Special Investigations (DSI) gearresteerd. De aanklacht is witwassen. Het lukt de advocaten van Van Laarhoven niet om het Nederlands gedoogbeleid, waarin cannabis wel verkocht maar niet geteeld mag worden, aan de Thai uit te leggen. Van Laarhoven wordt veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw Tukta krijgt 18 jaar. Vanaf dat moment zetten vrienden en familie alles op alles om Johan en Tukta weer vrij te krijgen.
 
Pas na een kritisch rapport van de Nationale Ombudsman, over het handelen van het Nederlandse OM, besluit minister Grapperhaus in augustus 2019 in te grijpen. Na gesprekken met zijn Thaise ambtgenoot in Bangkok wordt van Laarhoven een half jaar later uitgeleverd aan Nederland. Het restant van zijn straf mag hij uitzitten in de P.I. in Vught.
 
Het OM bereidt nu een strafzaak voor. Van Laarhoven wordt verdacht van belastingfraude, witwassen en het vormen van een criminele organisatie.
 
De serie Cannabis
Cannabis is een nauwkeurige reconstructie van de totstandkoming en de verwording van het gedoogbeleid; een systeem dat aan (bijna) niemand is uit te leggen. Een visueel meeslepende en diepgravende beantwoording van vragen als: houdt de overheid met het gedoogbeleid zelf een systeem van witwassen in stand? Hoe kun je coffeeshophouders vervolgen als de wetgever zelf half werk levert? En wie is écht verantwoordelijk voor de situatie waarin Van Laarhoven en zijn vrouw zijn beland? Cannabis put uit vele uren archiefmateriaal die in het collectieve geheugen staan gegrift en smeedt die aan elkaar tot een meeslepend epos. Onthullende interviews en smakelijke anekdotes leggen bloot hoe hippies in Kralingen, de Amerikaanse ‘War on Drugs’, de aanpassing van de Opiumwet, pionierende ondernemers, de Europese eenwording, de IRT-affaire en de reorganisatie van het OM allemaal op hun eigen manier hun stempel hebben gedrukt op het even beroemde als beruchte gedoogbeleid.
 
Cannabis is geproduceerd door Topkapi Nonfiction in coproductie met KRO-NCRV, in samenwerking met Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en met een bijdrage van het Netherlands Film Production Incentive.
 
Cannabis, vanaf woensdag 30 september om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.  
 
Zichtlink op aanvraag.
 
Hoofdfoto: Frans van Laarhoven
Tweede foto vanaf links: Sidney Smeets, advocaat
Derde foto vanaf links: Thaise DSI agent
Laatste drie foto's: affiches

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880