Spoorloos: Dichter wacht al 34 jaar op zoon

Datum: 6 feb 2017 om 21:15

Dichter Gijs ter Haar wacht al 34 jaar op een teken van leven van zijn zoon Mark. Gijs heeft een turbulent leven achter de rug. Om aan de mishandelingen van zijn vader te ontkomen, vlucht hij als kind van 16 het huis uit.

Gijs krijgt z’n leven niet op de rails. Hij is nog maar 18 als hij in Duitsland een meisje zwanger maakt. Gijs krijgt de jongen die geboren wordt nooit te zien. Hij komt in het verkeerde milieu terecht en raakt aan de drugs. Om zijn verslaving te kunnen betalen, pleegt Gijs inbraken. In 1994 wordt hij opgepakt en belandt hij achter de tralies. In de gevangenisbibliotheek leent hij een dichtbundel van Rutger Kopland, en dat wordt de grote ommekeer in zijn leven. Gijs begint zelf met het schrijven van poëzie, publiceert meerdere bundels en draagt op verschillende podia regelmatig voor uit eigen werk. Na al die jaren hoopt hij dat zijn zoon Mark hem wil toelaten in zijn leven.

Bij het tweede item wordt er ingegaan op het verhaal van Marieke. Op haar twaalfde hoorde Marieke dat de man die haar opvoedde niet haar biologische vader is. Mariekes moeder Nelly had in 1965 een korte affaire met Ruud Steenhuis, een man die ze ontmoet had in het uitgaansleven in Hilversum. Nadat Ruud de affaire had verbroken ontdekte Nelly dat ze zwanger was. Ruud bleek echter onvindbaar, mogelijk was hij vertrokken naar familie in Duitsland. Toen Marieke zelf kinderen kreeg kwam kon ze het niet verkroppen dat Ruud niet weet dat hij een dochter heeft.

In de uitzending van 14 november deed ze een oproep. Na de uitzending kwam er een reactie van een man die zich deels in het verhaal herkende. Deels, want zijn achternaam klopt niet en hij kan zich ook de moeder van Marieke niet echt herinneren. Het is niet de eerste keer dat Ruud geconfronteerd wordt met het bestaan van een onbekend kind. Is ook Marieke zijn dochter?

Spoorloos, 6 februari om 21.15 uur op NPO 1.

Meer informatie

Michel Boll

Programma

Spoorloos

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880