Hoe gaan jongeren om met een specifiek stereotype dat ze opgeplakt krijgen door media of hun omgeving? In het tweede seizoen van de webserie Stereotypisch van KRO-NCRV’s Brandpunt+ (vanaf vandaag op het YouTube kanaal van NPO 3) ontmoet presentatrice Sosha Duysker jongeren met zo’n label. Van reality-tv ster tot gabber. Hoe gaan zij om met de vooroordelen? Beperken deze hen? Hoe zien zij hun eigen toekomst? Met deze NPO 3-serie laat KRO-NCRV zien wat de gevolgen zijn voor jongeren die een label opgeplakt krijgen. Tegen welke moeilijkheden lopen zij aan in een maatschappij die de werkelijkheid buiten proportie vergroot?

De eerste aflevering van Stereotypisch gaat over de guilty pleasure van bijna iedereen: reality-tv. Van die ordinaire, luidruchtige deelnemers met opgespoten lippen, tatoeages, brede armen die seks hebben op tv, dom zijn en geld verdienen als influencer – iedereen kent deze vooroordelen wel. Maar hoe is het om met reality-tv label te dealen en de bijkomende online haat? Sosha gaat langs bij Lesley (25) uit het reality-programma Ex on the beach en ontdekt een andere kant van hem.

In de tweede aflevering van Stereotypisch ontmoet Sosha weeskind Rutger (21). Zijn beide ouders kwamen vorig jaar bij een bootongeluk om het leven. Toen Rutger dit overkwam had hij een beeld van weeskinderen door films als Oliver Twist of Annie: “Dat zijn weeskinderen die struinen over straat voor eten en wonen in een tehuis. Ik was bang voor dat dat ging gebeuren.” Hoe zie je leven er nu echt uit als je plotseling in één klap beide ouders verliest? 

In aflevering 3 van Stereotypisch maakt Sosha kennis met de ex-gokverslaafde Robert (31). Bij een gokverslaving denken mensen al snel aan trieste, eenzame figuren met torenhoge schulden. Mensen die hun vrienden en familie bedriegen voor geld om het vervolgens te voor gokken, online of in een casino. Maar klopt dat beeld eigenlijk wel? 

Agressieve pillenslikkers in trainingspakken die 24/7 hard gaan op snoeiharde beats. Dat is het stereotype beeld op de staat van gabbers. In de laatste aflevering van Stereotypisch duikt Sosha in de ‘vernieuwde’ gabbercultuur. De Vlaamse Cyan (22) is al jaren diehard gabber. Ze neemt Sosha mee naar een rave en laat zien dat de vooroordelen over drugs, agressiviteit en opgeschoren haar niet altijd hoeven te kloppen. 

Stereotypisch, vanaf woensdag 15 juni om 16.00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3

Meer informatie

Eva Reitsma
Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Presentator

Sosha Duysker

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880