De tweelingbroers Peter en Erik wisten 17 jaar lang niet van elkaars bestaan. Eind jaren ’60 werden zij gescheiden van elkaar geplaatst ter adoptie. In het tweeluikKRO-NCRV 2Doc: Peter en Erik gaan ze op zoek naar de reden van deze scheiding, voordat de antwoorden voorgoed verloren gaan. 

Een nieuwe broer
De ongehuwde moeder van Peter en Erik staat hen na de geboorte onder dwang af, waarna de tweelingbroers gescheiden worden en in aparte adoptiegezinnen terechtkomen. Peter en Erik weten niks af van het bestaan van een eeneiige tweelingbroer, totdat hun levens op hun zeventiende per ongeluk met elkaar verstrengeld raken. Nu, op hun 56e, zijn Peter en Erik vastbesloten om de waarheid achter hun mysterieuze scheiding te vinden. Waarom werden ze bij de adoptie gescheiden en wie had de macht om hen uit elkaar te halen? 

Onderdeel van een sociaal experiment?
Geholpen door onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis proberen de broers de onderste steen boven te krijgen. Myrthe Buitenhuis spit in de ondoorgrondelijke wereld van plaatsingscommissies, psychoanalytische theorieën, dossiers, archieven en moeilijk benaderbare officiële instanties. De dichte deuren en hoge muren leiden tot frustratie, zowel bij Myrthe als bij de broers. De scheiding van Peter en Erik blijkt geen incident, maar lijkt verband te houden met een mysterieus wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten waarvoor tweelingen bij de geboorte werden gescheiden. Waren zij zelf ook onderdeel van een dergelijk experiment? 

Via deskundigen horen de broers over de wetenschappelijke tendens in de jaren zestig, debatten over nature-nurture en over het effect dat psychoanalytische theorieën en instanties kunnen hebben op een mensenleven. Met elke ontdekking komen Peter en Erik een stapje dichter bij het waarom en het gedachtegoed achter de scheiding.

De tweedelige documentaire Peter en Erik is geregisseerd door Jesse Bleekemolen en geproduceerd door Memphis Features in samenwerking met KRO-NCRV. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door CoBO, Kunstraad Groningen, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

2Doc: Peter en Erik wordt op 23 en 24 mei om 22.20 uur door KRO-NCRV uitgezonden op NPO2. 

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880