Is het apenpokken of apepokken, is het nu Oekraïnse of Oekraïense president? Moet er in een samengesteld woorden als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen nu wel of geen koppelteken? En is het eigenlijke Groninger mosterd of Groningse mosterd? Op zaterdag 26 november, live vanuit het Forum in Groningen, presenteren NPO Radio 1 en KRO-NCRV’s De taalstaat voor de vijfde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer leest het dictee voor dat is geschreven door Wim Daniëls. En met in de uitzending een live-optreden van de Nederlandstalige band Van Dik Hout, bekend van de Nederpopklassieker Stil in mij.

Dit jaar worden de pennen voor het dictee geslepen door luisteraars van De taalstaat en prominenten als tv-persoonlijkheid/operazangeres Francis van Broekhuizen, verslaggever en De slimste mens-finalist Bram Douwes, presentator Margriet Vroomans van KRO-NCRV’s De ochtend van 4, Commissaris van de Koning René Paas, schrijver/ de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en de stadsdichter van Groningen, Myron Hamming. Luisteraars van De taalstaat kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of in één van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De dikke Van Dale).

De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door De taalstaat- luisteraar Suzanne Voets, een 20-jarige student die slechts drie fouten had. Cabaretier Pieter Derks was de beste prominente deelnemer met maar vijf fouten.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s De taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

De taalstaat, zaterdag 26 november om 11.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

De taalstaat

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880