Persbericht

Winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal

Datum: 15 dec 2018 om 11:00

Winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal 2018 - met Taalstaat-luisteraar Pieter van Diepen

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door Taalstaat-luisteraar Pieter van Diepen uit Leiden.Dat werd zojuist bekend tijdens een live-uitzending op NPO Radio 1 in de zendtijd van het KRO-NCRV programma De Taalstaat. Hij had slechts 2 fouten in het dictee. Een team van 20 Taalstaat-luisteraars ging in deze 28ste editie de strijd aan met een team van twintig prominenten.Bij de prominenten kwam wetenschapsjournalist Govert Schilling als beste uit de bus. Met 4 fouten liet hij andere BN’ers als Dieuwertje Blok, Tijs van den Brink, Suzanne Bosman, Diggy Dex, Hella de Jonge, Richard Kemper, Maaike Ouboter, Liesbeth Staats, Peter Plasman, Jan Rot en Anita Witzier achter zich.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keerde na een jaar van afwezigheid terug, nu op NPO Radio 1. Philip Freriks las het dictee als vanouds voor en kondigde meteen aan dat dit zijn laatste keer was en dat hij het ‘dicteerstokje’ graag overdraagt. Frits Spits presenteerde de uitzending en het dictee werd dit jaar geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls.In bibliotheken door heel Nederland konden mensen live meeschrijven met het dictee.

Dictee in ere herstellenDe initiatiefnemers: Het Genootschap Onze Taal, het KRO-NCRV programma De Taalstaat, productiebedrijf Men at Work én NPO Radio 1, willen met de terugkeer van het dictee de jarenlange dicteetraditie op een toegankelijke wijze in ere herstellen. Terug naar de oorsprong. Het dictee moet meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden, en het moet de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren.

Het dictee is terug te lezen via https://www.nporadio1.nl/grootdictee

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

De taalstaat

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880