Persbericht

Programmamaker en cameraman Frans Bromet volgt in het tweeluik KRO-NCRV 2Doc: Legale wiet een aantal wietkwekers die zich hebben aangemeld voor het cannabis experiment van de overheid. Momenteel geldt in Nederland een gedoogbeleid voor de verkoop van softdrugs. Coffeeshops mogen wel wiet verkopen, maar niet zelf telen of aanvoeren. De inkoop van wiet gebeurt nu ‘via de achterdeur’. Softdrugs die zij legaal verkopen worden illegaal ingekocht. Begin 2017 werd de ‘Wet gesloten coffeeshopketen’ aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet probeert de teelt en het gebruik van cannabis te reguleren en de kwaliteit en veiligheid van het product te verbeteren. In 2019 begonnen de voorbereidingen voor het cannabisexperiment. Maar de werkelijke start laat nog steeds op zich wachten.

De selectie
In het eerste deel van het tweeluik Legale wiet volgt Bromet wietkwekers John en Project C die zich hebben aangemeld voor het wietexperiment. De wietkwekerij van John is begonnen als hobby en werd in de loop der jaren een serieuze handel. Hij leverde aan coffeeshops en meldde zijn kwekersactiviteiten bij de instanties. Maar liefst zeven politie-invallen volgden en een rechterlijk pardon: John werd schuldig bevonden en kreeg een strafblad. Mag hij nog wel meedoen met de wietproef?   

Het ondernemerscollectief Project C bestaat uit een huisarts, een kassenbouwer, een politicus en een advocaat. Het collectief heeft geen ervaring met het telen van wiet, maar ziet in de legale kweek van cannabis een goed verdienmodel. De aankoop van een leegstaand kassencomplex stuit op weerstand van buurtbewoners en gemeentebestuur.

De eerste legale wietkwekers
Tien kwekers zijn door een loting aangewezen als de eerste legale wietkwekers voor een experiment dat vier jaar zou duren. In Legale wiet 2 volgt Bromet drie wietkwekers in de opbouw van hun wietkwekerij: Fred van de Wiel, John en Ines met Jetze de Raad en Michael. Het gaat om grote ondernemingen waar veel geld wordt uitgegeven om de grote productie van cannabis mogelijk te maken. Maar het werkelijke experiment is nog steeds niet volledig uitgerold. Slechts in een paar steden komt mondjesmaat de legale wiet in de coffeeshops te liggen.

De grootste problemen waar de kwekers en verkopers mee te maken krijgen zijn de leveringsvoorraden en de ingewikkeldheid van het track- en trace systeem. Elke verplaatsing van de wiet moet geregistreerd worden. En dat is met een falend computersysteem bijna onmogelijk. De toekomst van het experiment blijft zo, vier jaar na de aankondiging nog steeds zeer onvoorspelbaar.

2Doc: Legale Wiet  is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door &Bromet en Witte Geit i.s.m. KRO-NCRV. Deze films kwamen tot stand met steun van CoBO.

2Doc: Legale wiet 1 wordt uitgezonden op 6 juni om 20.55 uur en Legale wiet 2 op 7 juni om 22.18 uur door KRO-NCRV op NPO2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880