Rome, 5 januari 2023 - Met de koepel van de Sint-Pieter gehuld in mist, is vanochtend afscheid genomen van emeritus paus Benedictus XVI. De uitvaartmis, gepresideerd door paus Franciscus, vond plaats op het bordes van de Vaticaanse Basiliek. In zijn homilie noemde de pontifex de naam van zijn directe voorganger slechts één keer: “Benedictus, trouwe vriend van de Bruidegom, moge uw vreugde volmaakt zijn in het definitief en voor altijd horen van zijn [Christus’] stem!”
Voor de trappen naar het altaar lag een groot Perzisch tapijt met daarop de lijkbaar met de houten doodskist van Joseph Ratzinger. Op de kist, waarop het wapen van Benedictus XVI was aangebracht, lag een open evangelieboek.
De 86-jarige paus Franciscus – niet gehuld in kazuifel maar in koormantel – presideerde wel, maar liet vanwege zijn knieproblemen de hoofdcelebratie aan het altaar over aan de bijna 90-jarige kardinaal Giovanni Battista Re, de deken van het Kardinalencollege.
De plechtigheid was een Latijnse requiemmis, waarbij de kleur echter niet het paars van de rouw was, maar het rood van het martelaarschap van Sint-Petrus, van wie de pausen de opvolgers zijn. Volgens de overlevering werd de apostel op de plek waar nu het Sint-Pietersplein is, gekruisigd.
De requiemmis werd bijgewoond door diverse staatshoofden en regeringsleiders, zoals de koning van België en de presidenten van Italië, Duitsland, Portugal, Hongarije, Polen en Litouwen.
Het was niet de eerste keer dat een regerend paus de dodenmis voor zijn directe voorganger leidde. In 1802 gebeurde dat ook al.
Opvallend was dat het Sint-Pietersplein voor een groot deel werd ingenomen door concelebrerende priesters. Verder was het plein en de directe omgeving daarvan niet stampvol, zoals wel het geval was bij de uitvaart van Johannes Paulus II op 8 april 2005. Die werd geleid door de toenmalige deken van het Kardinalencollege, Joseph Ratzinger, die vandaag zelf is uitgevaren.
Na de afsluiting van de mis bracht het uitgelezen gezelschap van de Gentiluomini di Sua Santità de doodskist bij paus Franciscus, die hem nog even aanraakte voordat hij begraven wordt in de crypte van de basiliek. Aan de processie richting de Vaticaanse Grotten namen ook Benedictus’ huisgenoten deel: mgr. Georg Gänswein en de vier zusters van lekenbeweging Comunione e Liberazioni.