Gelukkig pakte het leven van Peter Faber anders uit

De deuren van de boshut gaan weer open! Vanaf 13 september komt Annemiek Schrijver met nieuwe uitzendingen van De Verwondering. Acteur Peter Faber staat bovenaan de gastenlijst.

Acteur Peter Faber is dit seizoen als eerst te gast. Op school kreeg hij te horen: 'Faber, jij komt uit Amsterdam Noord, en daar is nog nooit iets goeds vandaan gekomen. In Amsterdam Noord stonden vroeger de galgen, Faber, en die stonden daar niet voor niks. Faber, jij bent niks, jij kan niks en jij wordt niks!’

Dat pakte gelukkig anders uit: film, theater en televisie werd de wereld van acteur Peter Faber (1943). Maar al vanaf zijn kindertijd ziet hij hoe relatief geluk en hoe vluchtig roem kan zijn. Met zijn Peter Faber Stichting probeert hij jongeren en jongvolwassenen iets te geven wat hij zelf in zijn jeugd heeft gemist: zelfvertrouwen, het besef dat je meer kunt dan je denkt.

Alleen voor het leven zelf mag je op je knieën

Annemiek Schrijver en Peter Faber
Annemiek Schrijver en Peter Faber
Peter Faber
Peter Faber

Hij leerde hoe je destructieve energie kunt ombuigen in creatieve energie, iets wat hij nu probeert door te geven aan gedetineerden. Dat heeft niets te maken met een beter mens worden, maar Faber is ervan overtuigd dat ieder mens een talent heeft en iets te geven heeft. Soms duurt het lang voordat je bij die energie kunt komen, maar volgens hem heeft iedereen het in zich.

Voor Peter Faber is het leven heilig: ‘Alleen voor het leven zelf mag je op je knieën - het liefst vijf keer per dag net als de moslims - en verder nergens voor. Het leven verdient je diepste respect. Dat mag je nooit pijn doen of beschadigen, om welke reden of in dienst van welk verhaal, welke politieke ideologie of religie ook.’

De uitzending met Peter Faber gemist, of nog eens terugkijken?

Bekijk hier de uitzending 

 

De inspiratietekst van Peter Faber

Liefde is sterker dan de ring die haar bezegelt.
Omdat liefde niet berekend is,
kan liefde ook niet breken.
Zelfs als de ring gebroken is.

Liefde staat boven ons gewankel,
het is de ster op de kruk van het bestaan.
We kunnen haar niet meten,
we zijn zo klein.

Zelfs de tijd, die ons allen doet verschrompelen en verbleken,
heeft geen vat op ware liefde.
Echte liefde slaat geen acht op dagen, uren, weken –
echte liefde bloeit tot in de eeuwigheid.

Sonnet 116, William Shakespeare
Vrije bewerking: Peter Faber