Nadat zijn vrouw tijdens de bevalling van hun derde kind overleed, werd hij overvallen door geloofsvragen. Waarom wordt er in de Bijbel zo weinig over weduwnaars gesproken? En hoe blijf je trouw aan God als het moeilijk wordt?

Pieter Both groeide op in een streng vrijgemaakt milieu in Barendrecht. Hij studeerde theologie in Kampen en kon predikant worden in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, maar hij ontdekte dat zijn God geen God van de systemen is. Hij hield van de discussie, het stellen van vragen en ging in eerste instantie werken in het onderwijs. Zijn vrouw Rolinda werkte als justitiepredikant en samen stapten ze over naar de PKN. Twee kinderen kwamen er. Er was veel liefde en vertrouwen en Pieter voelde zich een zondagskind.

Toen Rolinda hoogzwanger was van hun derde kind ging het mis. Terwijl zij in leven werd gehouden, werd de baby gehaald. Drie uur na de geboorte van David stierf zijn moeder. Het zojuist geboren kindje warmde Pieter aan zijn eigen huid.

Pieter Both
Pieter Both & Annemiek Schrijver

Deze gebeurtenissen veranderden hem voorgoed. Waarom wordt er in de Bijbel zo weinig over weduwnaars gesproken? Hoe blijf je trouw aan God als het zo moeilijk wordt? Voor Pieter blijkt God ruimte en aanvaarding te zijn, hoewel ook de zinloosheid van het bestaan hem kan overvallen. Ondanks een nieuwe liefde, ondanks twee nieuwe kinderen in wie hij het wonder van het leven ziet.

In zijn boekje Verlangen naar een goede wereld geeft hij woorden aan de kracht van christelijke waarden. Verlangen naar een eerlijke en rechtvaardige wereld bijvoorbeeld. Zelfs in tijden van oorlog. Zelfs wanneer de dood zo dichtbij lijkt, wordt het Pasen.

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Pieter Both

Pasen

Een diep verdriet dat ons is aangedaan
kan soms, na bittere tranen, onverwacht
gelenigd zijn. Ik kwam langs Zalk gegaan,
op Paasmorgen, zéér vroeg nog op den dag.
Waar onderdijks een stukje moestuin lag
met boerse rijtjes primula’s verfraaid,
zag ik, zondags getooid, een kindje staan.
Het wees en wees en keek mij stralend aan.
De maartse regen had het ’s nachts gedaan:
daar stond zijn doopnaam, in sterkers gezaaid.

 

-Ida Gerhardt