St Gerlachusden

Arnhem, 15 juli 2021 - Er zijn onlangs zzeven tradities, kunstvormen en evenementen toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Een daarvan is de Pinksterkermis in het Zuid-Limburgse Banholt.

De andere zes zijn de oosterse krijgskunsten Pencak Silat en Silat; de Airborne Wandeltocht; Cultuur van de Piratenmuziek; de verkiezing van de Kaaskoningin in Bodegraven; het hindoefeest Divali; katoendrukken-Blockprinten.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in Arnhem, dat helpt bij het levend houden van bijzondere onderdelen van de samenleving. De lijst is onderdeel van het UNESCO Verdrag dat Nederland in 2012 tekende, met onder meer als doel het immaterieel cultureel erfgoed in kaart te brengen. Gemeenschappen, groepen en individuen kunnen het immaterieel erfgoed zelf aanmelden voor de lijst.

De Pinksterkermis in Banholt is een katholiek folkloristisch feest. Het start jaarlijks op Pinksterzondag met het inhalen en planten van de zogenoemde Sint-Gerlachusden.

’s Ochtens om zes uur wordt de oude Sint-Gerlachusden neergehaald en opgeruimd waarna de kapploeg naar het bos vertrekt om een nieuwe den te kappen. Gelijktijdig worden in het dorp paarden gepoetst en versierd om daarna in een stoet naar het bos te vertrekken om de nieuwe den op te halen. Vervolgens vindt na de hoogmis in de Sint-Gerlachuskerk een sacramentsprocessie plaats. Daarna is er een feestmiddag, georganiseerd in samenwerking met de plaatselijk horeca.

Op de dinsdag na Pinksteren is er weer een Heilige Mis, gevolgd door activiteiten rondom de Sint-Gerlachusden. Deze dag wordt afgesloten met een rondgang door het dorp door de plaatselijke muziekvereniging, ‘Jonkheid’ en overige dorpsbewoners, waarna de Pinksterkermis met gezamenlijk bierdrinken wordt afgesloten.