Pleegkinderen én vluchtelingen; iedereen is welkom bij Marie José en Ton

Het is een drukke boel in het huis van Marie José en Ton uit Eindhoven: naast de vier pleegkinderen die ze opvangen, bieden ze ook onderdak aan twee vluchtelingen.

‘Nadat ik in de krant een column had gelezen over Takecarebnb, besloten we ons aan te melden. Toen kregen we al heel snel Theyazen en Hasan in huis’, vertelt Marie José.

Samen met haar partner Ton heeft Marie José een gezinshuis waar ze vier pleegkinderen tussen de 10 en 15 jaar opvangen, en sinds een paar maanden ook Theyazen uit Jemen en Hasan uit Saoedi-Arabië. Ook hun twee biologische volwassen kinderen komen nog regelmatig over de vloer. Een drukke boel dus, in Eindhoven.

Nederland geeft thuis
Nederland geeft thuis

Maar iedereen kan goed met elkaar overweg. De familie eet regelmatig samen, spelen spelletjes en regelen het huishouden met elkaar. ‘Bij deze lieve familie krijg ik zoveel vrijheid’, vertelt Hasan. ‘Ze voelen echt als familie. En dat is heel emotioneel voor mij, want ik leef al zeven jaar zonder mijn biologische familie.’

Aan tafel wordt over allerlei onderwerpen gesproken, ook over dingen die voor Theyazen en Hasan niet zo vanzelfsprekend zijn. ‘Ze komen allebei uit landen waar heel anders gedacht wordt dan hier in Nederland’, legt Marie José uit. ‘Maar met pubers in huis wordt er van alles besproken, ook seksualiteit en homoseksualiteit.’

Nederland geeft thuis
Nederland geeft thuis

‘Dat is soms wel gek voor mij, want waar ik vandaan kom praten we daar niet over’, zegt Theyazen. ‘Ik verbaasde mij er bijvoorbeeld ook over dat we allemaal aan dezelfde tafel eten. Dat zou nooit gebeuren in Saudi-Arabië’, vult Hasan aan.

'Dat is het leuke van in een gezin komen als statushouder. Als je altijd in een AZC zit, dan heb je natuurlijk nooit discussies over dit soort onderwerpen', zegt Marie José.

Bekijk hier deze aflevering

Nederland geeft thuis...

wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.