Al van kinds af aan heeft Annemiek Schrijver een grote vrijheidsdrang. Waar komt dat vandaan, en hoe is die innerlijke vrijheid te bereiken? In De verwondering podcast gaat ze te rade bij spiritueel leraar Jiddu Krishnamurti.

Op de hei komt Annemiek Schrijver steeds een schaap tegen, helemaal in z’n eentje. Ze noemt hem inmiddels Karel.

In De verwondering podcast vraagt ze zich af of Karel zijn kudde kwijt is. Of is hij gewoon een eigenwijs weglopertje? Dat kan ze hem niet kwalijk nemen, want ook Annemiek zelf is altijd op zoek naar vrijheid.

'De enige juiste weg'

Als kind voelde Annemiek al dat we als een kudde dezelfde kant op worden gejaagd. Die van ‘de enige juiste weg’. Wie had dat eigenlijk verzonnen, en welk doel diende dat gejakker?

De vrijheidsdrang van het schaap doet Annemiek denken aan de Indiase anti-goeroe Jiddu krishnamurti. Want volgens Annemiek is er niemand die vrijheid zo goed onder woorden kan brengen als hij. 

'Je moet erachter komen wat het betekent om zonder angst te leven'

Jiddu Krishnamurti

De vrijbrief voor vrijheid

Krishnamurti zei dat vrijheid ‘een land zonder wegen’ is. Alleen jij kan het pad uitstippelen en innerlijke vrijheid bereiken. Geen herder, geen goeroe, geen meester kan je daarbij helpen. 

‘Wees onafhankelijk van anderen’, zegt Krishnamurti. ‘Je kan niet van een ander verwachten dat hij je onafhankelijkheid en vrijheid geeft. Je zult het zelf in stand moeten brengen.’

In De verwondering podcast gaat Annemiek nog één keer in de kudde lopen, onder leiding van meester Krishnamurti. Ze gaat haar ‘wegloopdiploma’ halen, de vrijbrief voor vrijheid. Luister je mee?