Rome, 14 maart 2024 – Gisteren was het elf jaar geleden dat de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio tot bisschop van Rome werd gekozen. Paus Franciscus is door menig staatshoofd of regeringsleider met deze verjaardag gelukgewenst. Onder hen was de Russische president Vladimir Poetin.
Poetin feliciteerde Franciscus in een officiële brief. Daarin noemt de Russische leider de paus een “ware en eerlijke verdediger van de vrede en een van de weinige leiders met een eerlijke strategische visie op de wereldproblemen”.
De Russische ambassade bij de Heilige Stoel plaatste een felicitatie op X waarin Franciscus wordt gekwalificeerd als “een ware en oprechte voorvechter van humanisme, vrede en traditionele waarden”, en “een van de weinige politieke leiders met een werkelijk strategische visie op wereldproblemen”.
Hoewel paus Franciscus de oorlog in Oekraïne veroordeelt, merkt hij Rusland of Poetin nooit rechtstreeks aan als de agressor. Oekraïense regerings- en kerkleiders betreuren deze neutrale positie van het hoofd van de Katholieke Kerk.
Afgelopen zaterdag werd een fragment getoond van een Zwitsers tv-interview met de paus. De interviewer vroeg Franciscus: “In Oekraïne zijn er mensen die oproepen tot de moed zich over te geven, tot de witte vlag. Maar anderen zeggen dat dit de sterkste zou legitimeren. Wat zegt u daarop?”
Franciscus antwoordde: “Dat is één manier om het te interpreteren. Maar ik denk dat de sterkste degene is die de situatie herkent, die aan de mensen denkt, die de moed heeft om de witte vlag te hijsen, om te onderhandelen. En vandaag kun je onderhandelen met de hulp van internationale machten. Het woord onderhandelen is een moedig woord.”
Het interviewfragment veroorzaakte een storm aan kritiek. De Oekraïense regering was zwaar gebelgd. Het Vaticaan haastte zich te verklaren dat de paus met ‘witte vlag’ niet bedoelde dat Oekraïne zich maar aan Rusland moet overgeven, maar wel dat het bereid moet zijn tot vredesonderhandelingen.