Rome (Crux) 6 november 2023 - Paus Franciscus heeft gisteren telefonisch gesproken met de Iraanse president Ebrahim Raisi over de situatie in Gaza. Dit was het meest recente gesprek met internationale leiders dat gericht was op het verzekeren van toegang tot humanitaire hulp en het nastreven van een staakt-het-vuren.
Het telefoongesprek, bevestigd door de Vaticaanse perschef Matteo Bruni, vond plaats op verzoek van Raisi. Bruni gaf geen details over het gesprek.
Volgens de website van het Iraanse presidium veroordeelt Raisi de vergeldingsacties van Israël na de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober, waarbij 1.400 Israëli's omkwamen en verschillende anderen werden gegijzeld. Raisi zei dat de aanvallen op Gaza buiten proporties zijn. Hij verwijst ook naar de bewering van de Palestijnse autoriteiten die zeggen dat er ongeveer 10.000 mensen zijn omgekomen.
De Iraanse president, een sjiitische geestelijke en wetgeleerde, noemde aanvallen op burgerdoelwitten zoals het al-Aqsa-ziekenhuis in Deir el-Balah, de 12de-eeuwse Sint-Porphyriuskerk en het vluchtelingenkamp Jabalia, en zei dat deze aanvallen neerkomen op “misdaden tegen de menselijkheid” en “voorbeelden zijn van apartheidspraktijken, niet alleen tegen Palestijnse moslims maar ook tegen andere goddelijke religies, die worden uitgevoerd met de steun van Amerikaanse en verschillende Europese landen”.
Raisi zei, volgens de verklaring van het kantoor van de president, dat het de plicht is van de Abrahamitische religies, inclusief christenen, om “het onderdrukte volk van Palestina” te steunen, en hij sprak zijn waardering uit voor de herhaalde oproepen van paus Franciscus tot een staakt-het-vuren in Gaza.
Hij vroeg de paus ook om de positie van westerse landen die de militaire activiteiten van Israël steunen te evalueren en om “een rol te spelen in het uitleggen van de positie van de onderdrukker en de onderdrukte in dit verhaal”.
Tijdens het gesprek herhaalde Raisi het Iraanse standpunt ter ondersteuning van Gaza en sprak ook zijn waardering uit voor de 70ste verjaardag van de diplomatieke banden tussen Iran en de Heilige Stoel, waarbij hij de betrekkingen beschreef als momenteel “zeer goed”.
Raisi maakte er een punt van om te verklaren dat christenen godsdienstvrijheid genieten in Iran en als volwaardige burgers worden behandeld, aldus de verklaring, waarin hij stelde dat christenen uit buurlanden Iran ook als een toevluchtsoord zien en dat “we niet alleen de rechten van moslimnaties verdedigen, maar ook de rechten van christenen”.
Volgens de verklaring zou paus Franciscus van zijn kant zijn waardering hebben uitgesproken voor Raisi's steun aan degenen die lijden in Gaza.