Parijs, 29 november 2024Vandaag kon de wereld al een kijkje nemen in de compleet gerestaureerde Notre-Dame van Parijs. Dat was mogelijk dankzij een online live-videoregistratie van de rondleiding die de Franse president Emmanuel Macron en anderen door de rooms-katholieke kathedraal kregen.

Macron en zijn vrouw Brigitte waren vanochtend vanaf half elf klaar voor een laatste inspectie van de belangrijkste delen van de kathedraal, waaronder het schip, het nieuwe liturgisch centrum, het hoogkoor, de zijkapellen en de gewelven. De president werd vergezeld door de Franse cultuurminister Rachida Dati en aartsbisschop Laurent Ulrich, wiens cathedra in de Notre-Dame staat.

Na de president waren de mensen die aan de wederopbouw hebben bijgedragen aan de beurt voor de bezichtiging; 2.000 personen waren uitgenodigd, waarvan er 1.300 kwamen opdagen. “Dit laatste bezoek ter plaatse is een gelegenheid om hen in het bijzonder te bedanken, van houtbewerkers tot die van metaal en steen, van steigerbouwers tot dakdekkers, van klokkenmakers tot kunstrestaurateurs, van vergulders tot metselaars en beeldhouwers, van timmerlieden tot orgelbouwers, van architecten, archeologen, ingenieurs en planners tot logistieke en administratieve functies,” zei Macron voorafgaand aan het bezoek.

“Nog mooier dan voorheen”

Meer dan vijf jaar geleden werd het historische godshuis door brand verwoest. Acht dagen vóór de officiële heropening van de kathedraal werd het publiek al een blik vergund in het opvallend lichte interieur. 

“Nog mooier dan voorheen, in de hernieuwde glans van de blonde stenen en de kleur van de kapellen”, zei Macron voorafgaande aan zijn inspectie. De “bouwplaats van de eeuw” was een “uitdaging die velen als krankzinnig beschouwden”, voegde het Franse staatshoofd eraan toe.

Kort na de brand op 19 april 2019 had Macron beloofd om de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen en “nog mooier” te maken dan voorheen, een doel dat volgens de Franse regering is behaald. Ongeveer 250 bedrijven en honderden experts werden gemobiliseerd voor een restauratie die honderden miljoenen euro’s kostte. Meer dan 2.000 mensen hebben gewerkt aan de wederopbouw van de zetelkerk van het aartsbisdom Parijs. 

French President Emmanuel Macron, his wife Brigitte Macron, French Minister of Culture and Heritage Rachida Dati and Paris' archbishop Laurent Ulrich visit Notre-Dame de Paris cathedral in Paris, on November 29, 2024. The Notre-Dame Cathedral is set to re-open early December 2024, with a planned weekend of ceremonies on December 7 and 8, 2024, five years after the 2019 fire which ravaged the world heritage landmark and toppled its spire. Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP

De restauratie kostte in totaal bijna 700 miljoen euro. Het werd gefinancierd uit de 846 miljoen euro aan donaties die binnenstroomden uit 150 landen in een ongekende golf van solidariteit.

De 19de-eeuwse gotische torenspits is nu herrezen met een exacte kopie van het origineel, de gebrandschilderde ramen hebben hun kleur teruggekregen, de muren blinken na brandvlekken gereinigd en het grote kerkorgel is geheel gerestaureerd.

Bescherming tegen brand

Onzichtbaar voor bezoekers is een nieuw mechanisme dat bescherming biedt tegen eventuele toekomstige branden, een discreet buizensysteem dat klaarstaat om miljoenen waterdruppels af te geven in geval van een nieuwe ramp.

De Notre-Dame, die zeven jaar geleden nog 12 miljoen bezoekers verwelkomde, verwacht na de heropening een nog hoger aantal van “14 tot 15 miljoen” bezoekers te ontvangen, aldus de kerkelijke autoriteiten.

Franse ministers hebben ook het idee geopperd om toeristen een toegangsprijs te laten betalen, maar het aartsbisdom Parijs heeft gezegd dat gratis toegang een belangrijk principe is om te behouden, aangezien iedereen welkom moet zijn in het huis van God.

A view of the altar designed by French artist and designer Guillaume Bardet of Notre-Dame de Paris cathedral in Paris, France, 29 November 2024. French President Macron is visiting the cathedral's construction site on 29 November, to thank the donors and people who worked to rebuild the monument after it was severely damaged in a fire that broke out on 15 April 2019. The Paris Cathedral will be officially inaugurated after nearly six years of renovation work on 07 December 2024.

Altaarwijding

Frankrijk is volgens de grondwet een seculier land met een strikte scheiding tussen kerk en staat. Maar sinds de Franse Revolutie zijn de kerkgebouwen in de republiek het eigendom van de staat. Vandaar dat het Franse staatshoofd zo nauw betrokken was bij de wederopbouw van Frankrijks voornaamste godshuis. 

Op 8 december zal aartsbisschop Ulrich voorgaan in de kerkwijdingsmis, waarbij het nieuwe hoofdaltaar zal worden gezalfd met chrisma. Bijna 170 bisschoppen uit Frankrijk en de rest van de wereld zullen naar verwachting aan deze viering deelnemen, samen met een priester uit elk van de 106 parochies in het aartsbisdom Parijs en een priester uit elk van de zeven katholieke kerken van de oosterse ritus, vergezeld door gelovigen uit elk van deze gemeenschappen.